Verujem da nam osvrt na prošlost, učenje na iskustvu, greškama i kajanje može dati mnogo snage.

Španski filozof George Santayana je jednom rekao: „Oni koji ne uče iz prošlosti osuđeni su da je ponavljaju.“ Mogu da dodam da je istorija koju bismo najviše trebali da proučavamo jeste naša lična prošlost. Na taj način oslobađamo se od ponavljanja istih grešaka u životu pred nama.

Kada bismo mogli da se vratimo u prošlost, svi bismo voleli da smo znali da kažemo ove savete mlađoj verziji sebe:

1. Slobodno se izražavaj i trudi se da prevaziđeš svoju stidljivost

Sada tek shvatam koliko me je stidljivost uskratila za mnoge prilike. U prošlosti je bilo dosta takvih prilika koje nisam iskoristila i mnogo prijateljstava koje nisam sklopila jer sam bila previše stidljiva i često sam se osećala neprijatno i prilično nesigurno. Neki su moju stidljivost tumačili kao grubost, pa me je ta pretpostavka dodatno osakatila.

Savet za sebe:

Svesno se trudite da se slobodno izrazite i komunicirate sa drugima, bez obzira koliko se osećate neprijatno u tom trenutku. Ako vam je teško, duboko udahnite da se opustite i smirite svoje misli.

Niko vas ne osuđuje, niti analizira tako temeljno kao što mislite. Svako je previše zaokupljen svojim svetom da bi trošio vreme opterećujući se svakom sitnicom koju kažete ili uradite.

Pokušajte da uradite suprotno od onoga što bi stidljiva osoba uradila u datoj situaciji. Znam da je ovo lakše reći nego uraditi, ali kada to ponavljate iznova i iznova, počećete da formirate novi identitet u svojoj glavi i to će vam postati prirodno. To je sve što treba da uradite da biste prevazišli stidljivost.

2. Prestanite da se borite sa svojim negativnim osećanjima

Dugo sam pokušavala da se oduprem i borim sa svojim negativnim emocijama u nadi da će one samo naprasno nestati. Kada bi se pojavile takve emocije, rekala bih sebi da moram da ostanem pozitivan jer su upravo misli kreatori moje stvarnosti.

Pre nekoliko godina sam konačno shvatila da je način da se oslobodim negativnih emocija upravo njihovo prihvatanje.

Što se više borimo protiv njih i mislimo da ne bi trebalo da se tako osećamo, mi se zapravo osećamo sve gore. Ova osećanja mnogo brže prolaze kada dozvolimo sebi da ih osetimo, a da ih ne osuđujemo.

Savet za sebe:

Oslobodite se potrebe da kontrolišete svoje negativne emocije.

Prihvatite svoja neprijatna osećanja i posvetite im punu pažnju na trenutak. Videćete da neprijatna osećanja nestaju mnogo brže. Gledajte na svoje emocije kao na posetioce koji dolaze i odlaze. Kao i većina posetilaca, emocije žele našu pažnju i priznanje – kada im damo ono što žele, oni će otići.

roman-malik-U8Vycj3pTjw-unsplash.jpg
Unsplash/Roman Malik 

3. Prihvatite nesigurnost

Tokom studija, provela sam dosta vremena u vizualizaciji svoje budućnost i smišljajući šta da radim sa svojim životom. Mnogi od nas imaju potrebu da tačno zacrtaju svoj životni put. Prosto ne volimo neizvesnost i neznanje koje donosi budućnost. Međutim, ne moramo uvek da znamo šta ćemo uraditi za godinu dana. Ponekad jedino što možemo da uradimo jeste da počnemo da verujemo u život.

Savet za sebe:

Shvatite da je u redu ako ste zbunjeni i nemate sve odgovore. Uči da bude mirni u neznanju i napravite prostor za iznenađenja i tajne koje budućnost donosi - to je veliki deo onoga što život čini uzbudljivim i zanimljivim.

Većina naših strahova i briga o budućnosti se nikada neće zaista ostvariti, a često nas opterećuju samo u našim glavama - tako da ne vredi gubiti vreme nervirajući se oko nečega nad čim nemamo potpunu kontrolu.

4. Prestanite da bežite od neprijatnosti

Naš um preferira poznato i komforno i tako traži liniju manjeg otpora.

Često oklevamo oko stvari koje zahtevaju napor ili nelagodu, jer je naša prirodna tendencija da to izbegavamo. Međutim, mnoge vredne i korisne stvari će zahtevati određenu dozu nelagodnosti. Bežanje od nelagodnosti znači bežanje od rasta i razvoja.

To je upravo ono što sam radila većinu svog dosadašnjeg života. Izbegavala sam meditaciju, vežbanje, a naročito provođenje vremena potpuno sama, bez društva ili, ni u ludilu, bilo kakve tehnologije. U vreme kada bi mi ove navike najviše koristile, uvek sam osećala odbojnost kada sam poželela da ih započnem.

Savet za sebe:

Um može biti veoma ubedljiv i napraviti beskrajnu listu razloga za odlaganje ili izbegavanje neprijatnosti. Ali ne dozvolite da vas to zavara.

Nelagodnost često ukazuje na ono što treba da radite, a ne na ono što treba da izbegavate. Uronite u to i prihvatite - pomoći će vam više nego što možete zamisliti.

5. Prihvatite sebe i prestanite da osuđujete

Obzirom da su se moja lična interesovanja redovno sukobila sa onima kakve ima moja okolina, često sam nailazila na osude. Tek nekoliko godina kasnije konačno sam shvatila da moram prestati da tražim potvrdu od drugih i prihvatim sebe. Jednom kada naučite da prihvatite sebe, više nije toliko važno šta drugi misle.

Savet za sebe:

Ne osuđujte sebe ako želite da slobodno vreme provedete sami, čitate knjige, meditirate, pišete dnevnik... Ne terajte sebe da budete kao svi ostali. Nema razloga da se izvinjavate zbog vaše različitosti - samo zamislite kako bi svet bio dosadan da su svi isti!

Pitamo i Vas!

Kada biste mogli da razgovarate sa mlađom verzijom sebe, šta biste joj rekli? Šta biste uradili drugačije? Šta biste joj savetovali?

Napišite nam u komentarima dole.