Britanska glumica i pevačica Jane Birkin upoznala je Sergea 1968. godine.

Njoj je tada bilo tek 22 godine, a francuskom pevaču i tekstopiscu okruglih četrdeset. Iako se par definitivno razišao 1980. godine na pomen Birkinove uvek pomislimo i na pevača šansona i prepoznatljivu figuru francuske muzičke scene tokom 60-ih i 70-ih.

Da njihova ljubav i dan, danas inspiriše mnoge i podstiče interesovanje dokazuje izložba simbolično nazvana Jane & Serge.

Ako pitate Jane o Sergeu ona bi vam i danas odgovorila kako je on bio veliki i bitan čovek, a ona samo lepotica.

Slavna Birkin po kojoj je nazvala kultna Hermes torba nikada nije odbacila tvrdnje mnogih da se proslavila upravo zahvaljujući vezi sa Gainsbourgovim i pesmom Je t’aime, koja je postala internacionalni hit širom sveta.

"Bili smo prilično iznenađeni kada je pesma zabranjena od strane Vatikana i BBC-a, ali ta pesma nam je omogućila da nastupamo širom sveta."

Ono što javnost slabo zna je da je veliki deo zajedničkih slika para uslikao brat poznate pevačice, Andrew koji je filmski scenarista i režiser, a sestru je slikao od njenih malih nogu.

Andrew je upoznao Gainsbourga vrlo brzo nakon njihovog prvog susreta. Birkinje zamolila brata da napusti snimanje sa Stanley Kubrickom na epskom filmu o Napoleonu i pridruži joj se na setu ostvarenja Slogan, gde joj je neprestano prilazio jedan "užasan muškarac".

Gainsbourg je tada već bio legenda francuske šansone, dok je Jane probila led sa nude scenama u filmu Blow-Up iz 1966. godine u režiji Michelangela Antonionia.

Ubrzo nakon toga Jane se zaljubila u tog "užasnog" muškarca, a Andrew je postao njihov najbliži prijatelj i član porodice koji ih je pratio skoro svuda.

"Nikada nisam upoznao nekoga nalik njemu.", izjavio je Andrew.

Uprkos razlazu, Andrew je ostao blizak sa pevačem i bio je jedan od retkih koji je video Sergea malo pre njegove smrti, 1991.