Proleće je tradicionalno ono doba godine u kojem smo najsklonije da zatreperimo pod nečijim pogledom i upustimo se punim plućima u nesigurne vode ljubavi, znajući da naučna statistika nije nužno na našoj strani i da su solidne šanse da nas u nekom trenutku čeka brodolom ili Bermudski trougao.

Ali onoliko koliko je proleće doba novih početaka, gotovo jednako nas često buđenje prirode protrese iz zimskog sna ljubavne veze, koja pod oštrim dnevnim svetlom odjednom počinje da pokazuje sve pukotine na svojoj površini, a energija koju dobijamo od sve toplijeg sunca katapultira nas nazad u soliranje. Drugim rečima, proleće je dušu dalo i za raskide, manje srećno naličje svoje reputacije ljubavne vetrometine.

Naučno dokazano, raskidi su među najstresnijim životnim događajima, bez obzira na okolnosti u kojima se događaju, a ponekad su raskidi relativno kratkih veza i vezica bolniji od onih koji dolaze u već odavno ohlađenim ljubavima.

Istovremeno, kultura u kojoj živimo nema infrastrukturu za naše ljubavne jade: ne postoji bolovanje za slomljeno srce, hitni prijam u klinici za romantična razočaranja, nacionalni budžet za post-prekidnu shopping terapiju ili kompenzacija za duševne boli. Najbolje što imamo na raspolaganju su po prilici kokteli s prijateljicama spremnima da u naše ime budu tužne, besne ili optimistične, i svi albumi koje je Adele ikad napravila. Što nije za baciti! Ali kad nas boli slomljeno srce, malošto je zapravo efikasni painkiller, i pitanje koje ne možemo da ne postavimo sebi glasi – koliko će dugo trajati ova sezona pakla?

Ako se pitati kada ćete preboleti bivšeg, pročitajte šta kažu naučnici.
Profimedia 

Najtačniji odgovor na pitanje koliko nam vremena zapravo treba da nekoga prebolimo glasio bi – zavisi. Ali pre nego što pošaljete sve dođavola, postoje naučni odgovori koji nam ipak daju određeni okvir, da možemo odbrojavati dane do srećnijeg proljeća.

Naime, u prvoj fazi nakon prekida, čak i najbezazlenije veze, doživljavamo hormonalnu reakciju i na sasvim fiziološkom nivou – osećamo se užasno. Napadi plača, manjak ili višak apetita, manjak ili višak sna, permanentni osećaj kao da nas je netko pregazio, anksiozni čvorovi koje nosimo u dijafragmi… Kakvu god ljubav da ste upravo ostavile iza sebe, ništa od navedenog nije znak da je došlo do greške, niti da će bol trajati zauvijek; reč je naprosto o reakcijama tela koje upravo prolazi neugodnu i stresnu transformaciju. I nauka kaže da će taj, doslovno najmučniji period, potrajati tačno – tri nedelje.

Pod pretpostavkom da je raskid konačan, da se (barem privremeno) distancirate od bivšeg partnera ili partnerke (što je naročito teško u eri društvenih mreža), i da ne gajite pritajene nade da bi se stvari ipak mogle promeniti, prva užasna fizička mučnina traje u proseku tri nedelje, nakon čega je lakše disati. Što ne znači da smo nakon tri nedelje posve oslobođene post-prekidnog bola i na neke načine, naše muke tek počinju.

Neka kvantitativna istraživanja kažu da je prosek vremena za preboljevanje tri i po meseca za kratkoročnije odnose, a bar godinu i po dana za razvod braka ili odnos u tom rangu. Takođe, postoji urbani mit da je vreme potrebno da se nekoga preboli 50% trajanja veze, ali nažalost ili nasreću, to naprosto nije istina, i period preboljevanja zavisi o nizu faktora koje je nemoguće sasvim sistematizovati, a velikim delom zavisi i od toga kako sami odlučimo da se nosimo sa situacijom i iz koje perspektive je gledamo.

Držati se za izgubljenu fantaziju zajedničke budućnosti koja se neće dogoditi može produžiti bol unedogled.

Mazohistički izleti u društvene mreže bivšeg partnera samo nas vraćaju unazad. Panično tinderiranje može više odmoći nego pomoći ako zaredamo nekoliko loših dejtova, nakon kojih nam bivši partner deluje kao jackpot. Poenta je da zaista otpustite i odnos i osobu, i naprosto se fokusirate na sebe, svoj razvoj, posao i uspeh. Kad nam fokus na sebe same okupira vreme i energiju, ne možemo je trošiti na bivše; ne vežemo se za tugu, bes ili nadu.

Kad nam se srce slama, samo želimo da požurimo proces i znati do srećnijih dana, ali na tom putu nema prečica. Srećna je okolnost da kraj veze znači novi početak, više prostora i vremena, nove mogućnosti, i na taj način vredi posmatrati situaciju, čak i kad nam je nemoguće osećati išta osim jada i boli. Doći će i to. Dopustite sebi da otpustite, otplačete i otugujete. 

Verovatno upravo kad to prestanete da očekujete, samo ćete se jedno jutro probuditi i shvatiti da je bol prošla, a vi ste svoja fantastična osoba koju tek čekaju fenomenalne stvari.