Što smo stariji, sve više uviđamo da dolazak hladnijeg vremena zahteva dodatan napor da održimo dobar osećaj i ravnotežu. I dok nam je leti dovoljno da obučemo omiljenu haljinu i nanesemo malo bronzera na lice, u hladnim, tamnim danima mnogo je izazovnije pronaći sitne radosti koje će nas ''podići''. Postajemo povučeniji, umorniji, melanholični... a zimska letargija postaje sve stvarnija. 

I dok se pripremamo da se prebacimo na režim hibernacije, ovo doba godine zapravo može da bude prilika da se pokrenemo. Evo kako da se motivišete na dobro raspoloženje tokom zime:

Obezbedite dovoljnu količinu svetla ujutru

Da li ste znali da svetlost ujutru pokreće povećanje hormona poput kortizola i dopamina, koji pomažu u raspoloženju, fokusu, energiji, imunitetu, pa čak i snu? Pokušajte da iskoristite benefite terapije svetlom tako što ćete sedeti ispred specijalnih terapijskih lampi ili na suncu (sa SPF-om!) 15 minuta svako jutro. 

Uzimajte vitamin D

Još jedan problem povezan s nedostatkom sunčeve svetlosti: nedostatak vitamina D. Većina nas pati od ovoga tokom tamnije sezone, a rezultati su loše raspoloženje, umor, poremećaj hormona i smanjen imunitet. Dakle, od septembra do aprila, stručnjaci preporučuju da u ishranu uključite suplemente vitamina D3. Takođe je važno pronaći formulu koja sadrži vitamin K2, kako bi se obezbedila optimalna apsorpcija.

Nađite vreme za kretanje

Može biti teško izvući se iz kreveta ujutru zbog treninga, i to tokom zime, ali pokušajte da uključite neki oblik aktivnosti u svoj dan - ključno je za dobro mentalno (i fizičko) zdravlje, ma koliko bilo primamljivo ostati ispod pokrivača. Radite ono što volite: bilo da je u pitanju duga šetnja prirodom ili HIIT trening kod kuće.

profimedia-0527195343.jpg
Altuzarra via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Napravite sebi kupku

Osim što je lak (i naučno dokazani) način za smanjenje nivoa stresa, uzimanje tople kupke takođe je odlična prilika da se isključite i ostavite telefon po strani. Iskoristite to: zapalite omiljenu mirisnu sveću, dodajte detoksikacione, opuštajuće soli od epsoma i magnezijuma u vodu, kao i aromaterapijsko ulje za potpuno opuštanje mišića.

Jedite sezonske namirnice

Jedenje organske, sezonske hrane najbolji je način da se osigura da vaše telo apsorbuje sve potrebne hranljive sastojke. Birajte jesenje povrće - bundevu, tikvice, kelj, praziluk i slično - te ih ubacite ih u ukusna, topla jela i supe.