Koliko puta sebe uhvatite kako izgovarate: ‘’Imam previše obaveza’’, ‘’Ne stižem nikog da vidim’’, ‘’Radim od jutra do mraka’’… Verujemo vam, ali vam moramo reći da sve ovo (ipak) znači da vam postavljanje sebe na prvo mesto jednostavno nije prioritet.

Verovatno sledite sopstveno pravilo da prvo morate da završite sve što je neophodno, a da tek onda zaslužujete malo vremena za sebe, s tim što se te neophodnosti nadovezuju jedna na drugu, praveći začarani krug, a vi u gubljenju kontakta sa samim sobom, dolazite do ivice burnout-a.

Dakle, morate da promenite pravila igre – u svoju korist. Prvo zbog sebe, a onda zbog činjenice da čak ni svom pozivu i zanimanju niste od koristi ukoliko ste umorni od svega. Naime, naučna istraživanja dokazuju da kada napunimo baterije i resetujemo naš um opuštajućim aktivnostima, to nas čini sposobnijim, kreativnijim, naravno, i srećnijim.

U nastavku donosimo 5 jednostavnih načina da nađete vremena za sebe u toku radnog dana – onda kada to stvarno odlučite, bez izgovora.

Započnite dan sa zahvalnošću

Od trenutka kada se probudimo, uzimamo telefon i kreću informacije, stres i žurba. Šta mislite o tome da ujutru samo isključite alarm, odložite telefon, i date sebi pet minuta za istezanje i razmišljanje o svim stvarima na kojima ste zahvalni tog jutra? U dan ćete krenuti sa svetlijom perspektivom, mirnijim stavom, a ponovo ćete se povezati sa sobom.

Unesite u kalendar vreme za sebe

Kako da vežbate? Uzmite svoj kalendar obaveza, napravite gorepomenutu preraspodelu, a onda unesite vreme za sebe baš u određenu satnicu – možda je Shiv iz Succession zakazivala 20 minuta za plakanje, ali mi ove dragocene minute koristimo za disanje, crtanje, ćaskanje s mamom ili najboljom drugaricom, uz kafu i omiljene slatke zalogaje kao što je After Eight.

S tamnom čokoladom i osvežavajućim punjenjem od mente, ove praline nastale su u duhu engleske tradicije i od 1962. godine do danas ostale su sinonim za sofisticiranost. Sa svojim autentičnim ukusom, pretvaraju svaku priliku u poseban trenutak, a naročito onaj koji želite da posvetite sebi!

Sladokusce će posebno obradovati neobična fuzija svežeg i slatkog ukusa – s dodatkom narandže i jagode - za #match kom niko ne može da odoli.

Rasporedite i delegirajte

Nikad dovoljno puta izrečeno: ne morate sve sami. Znamo da možete, ali ne morate niti trebate. Delegirajte manje važne projekte kolegama, a kućne poslove ukućanima, te otpustite brige nad kojima nemate moć. Vežbajte, vežbajte, vežbajte ovo.

Šta biste radili da ne morate da radite?

Jednostavno pitanje koje nas vraća svojoj suštini. Da ne morate da radite, zarađujete novac i živite u trci s vremenom, šta biste radili? Pisali, igrali balet, slikali, trčali, pevali… odaberite tu aktivnost i uključite je u svoju radnu nedelju kao izvor radosti i motivacije koji će vam skrenuti misli od svakodnevice.

Potpuno se isključite

Društvene mreže rade na tome da vam daju svoj ličan prostor, pa koji je onda vaš izgovor? Jeste li uključili svoj večernji quiet mode na Instagramu? Isključili zvuk i notifikacije koje vam nisu neophodne? Napravite svoj sistem koji vas neće preopteretiti informacijama, naročito ne onda kada ne možete da ih primite. I odredite u koje vreme ćete se isključivati s mreža, uživati u dugoj kupki, beauty rutini, ili aktivnosti kao što je čitanje novog broja omiljenog ELLE magazina.

profimedia-0513824380.jpg
Max Mara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

 Izvor: ELLE/T.Đ.