Naša težnja, nekada i jurnjava za postignućem, stvara osećaj kao da nam 24 sata u danu nije dovoljno da bismo odradili sve ono što smo isplanirali ili što se od nas očekuje. Multitasking se javlja kao jedan od mehanizama kojim pokušavamo da izbalansiramo sve što želimo, ali se to vrlo često završava sa polovično odrađenim zadacima i osećajem frustracije. Spremam se za posao, usput pijem kafu, zvoni telefon, razgovaram sa koleginicom o predstojećem sastanku za ovu nedelju.Paralelno sa time pakujem stvari u torbu, oblačim se, trčim i posle se shvatam da sam zaboravila da ponesem odeću za trening i da nemam pojma da li sam zaključala vrata. Ovo je samo jedna od milion varijacija mogućih bazičnih primera za svakodnevnu rasejanost. Jasno je da su zahtevi i standardi današnjice takvi da je ponekad nemoguće izbeći ovakve situacije. Tokom multitaskinga delimično smo prisutni ili odsutni, pa problem nastaje ukoliko se ovo pretvori u hronično stanje.

Nekada nam, osim balansiranja gomile obaveza, pažnju odvlači preokupiranost mislima o događajima iz prošlosti - šta sam rekla ili uradila, šta bi bilo da sam postupila drugačije, šta mi je neka osoba rekla i šta bi to zapravo trebalo da znači. S druge strane, tu su i misli prožete brigom o budućnosti - da li će sve biti u redu, šta ako se razbolim, šta će biti ako nešto ne pođe po planu i niz drugih „šta ako“ pitanja kojima stvaramo privid da imamo kontrolu nad predstojećim događajima, ali zapravo samo intenziviramo svoju trenutnu uznemirenost. Sva ova „prerazmišljavanja“ u kombinaciji sa hiljadu i jednim zadatkom „za obaviti“ tokom dana mnogo su glasniji od našeg unutrašnjeg glasa i odvlače nam pažnju od istinskog kontakta sa sobom.

Mindfulnessje praksa koja ima bogatu istoriju kroz budizam i različita spiritualna učenja širom sveta, ali je sve više prisutna i ima primenu u različitim psihoterapijskim pravcima. Nudi nam smernice za negovanje svesnosti, prisutnosti i emocionalne stabilnosti.

motoki-tonn-hKfjjfVpVuA-unsplash.jpg
unsplash / motoki tonn 

U dijalektičko-bihejvioralnoj terapiji (DBT), definišemo Mindfulness kao svesno usmeravanje pažnje na sadašnji trenutak, bez osuđivanja i vrednovanja onoga što se u datom momentu dešava u nama i oko nas. Ovo obuhvata posmatranje naših misli, emocija i senzacija sa radoznalošću i prihvatanjem.

Mindfulness nije isto što i vežba relaksacije jer nam sadašnji trenutak može doneti svesnost o prijatnim, ali i neprijatnim senzacijama i porivima. Mindfulnessje veština koja se vežba, kao kad učimo neki novi jezik ili učimo da sviramo instrument. Pažnja nam luta, svuda je i može biti naporno kada hoćemo da se svesno usmerimo na posmatranje jedne stvari u datom trenutku i da potpuno budemo u tome jer nismo na to navikli.

Kako nam je Mindfulness put ka imenovanju i regulaciji emocija, možemo da ga koristimo kao prvi korak za istupanje iz crno-belog načina razmišljanja i disbalansa emocija, što u DBT-u možemo posmatrati kroz dve krajnosti, a to su koncept Emocionalnog i Racionalnog uma.

lesly-juarez-DFtjXYd5Pto-unsplash (1).jpg
Unsplash / Lesly Juarez 

Emocionalni um je najlakše prepoznati po osećaju preplavljenosti. Kada smo tu, emocije mogu biti vrlo intenzivne i imamo utisak kao da nemamo kontrolu nad njima, nego da one kontrolišu nas. Zbog toga, kada smo u ovom stanju uma, može se desiti da reagujemo impulsivno, da kažemo stvari koje zapravo ne mislimo. Skloni smo tome da se samoosuđujemo - Kako mogu biti toliko nesposobna/glupa ili da osuđujemo druge - Uvek si tako smotan. Ovakve reakcije samo pojačavaju jačinu naše emocije i kada odreagujemo u skladu sa porivom koji imamo, uglavnom nam posle bude žao, kajemo se, osećamo stid i krivicu. Iako ovo stanje nazivamo Emocionalni um i osećanja su intenzivna i preplavljuju nas, mi ovde zapravo nismo svesni koju tačno emociju osećamo, nemamo kapacitet da objasnimo sebi šta se tačno dešava jer smo fokusirani samo na problem i osuđivanje, što dovodi do eskalacije. Nakon ovoga, dolazimo do zaključka da ovo stvarno više nema smisla, da moramo da okrenemo novi list i da se više ne uplićemo emotivno u neke stvari i to na prvi pogled zaista zvuči mnogo jednostavnije.

Tada se zapravo prebacujemo u Racionalni um. Ovde nam su nam logika, činjenice i jasne informacije. Ovo je odlično za postizanje nekih ciljeva i ovako možemo da funkcionišemo i godinama, ali moramo da budemo svesni da je ovo stanje uma samo odlazak u drugu krajnost i da je ono poput nošenja neke maske i udaljavanje od naše autentičnosti. Dok smo tu, emocije svakako ne možemo da izbegnemo jer su one naša spontana reakcija na stvari koje nam se dešavaju. U Racionalnom umu one se nagomilavaju i dovoljan je jedan naizgled bezazlen okidač - reč, pogled, misao koji može da nas pogodi i mi se tada opet prebacujemo u drugu krajnost, odnosno u Emocionalni um i reagujemo onako kako ne želimo i imamo osećaj kao da nas male stvari pogađaju niotkuda. Tada ulazimo u hronični disbalans emocija jer se stalno klackamo između ekstrema i uvek propuštamo nešto važno iz onog drugog kraja.

jyotirmoy-gupta-fpBNEz7N14s-unsplash.jpg
unsplash / jyotirmoy gupta 

Mindfulness nam je zapravo put ka sintezi crno-bele perspektive i ulazak u nešto što nazivamo Mudar um (Wise Mind). Ovo je izbalansirano mesto u nama, gde postajemo svesni šta se dešava u nama, koje nam poruke šalje naše telo, koji su porivi našeg Emocionalnog uma i koje se zapravo potrebe nalaze iza toga. Takođe, odavde zauzimamo ulogu posmatrača svojih poriva i za početak je važno da ih postanemo svesni i da ih imenujemo. Sa te pozicije možemo da pristupimo podacima iz Racionalnog uma. Kad me nešto preplavi, zaustavim se, dam sebi par sekundi, udahnem i izdahnem nekoliko puta i postavim sebi pitanja: „Šta se tačno sada desilo? ...Šta mi je neko rekao, a šta sam ja pomislila? ...Ako postupim u skladu sa svojim porivom, kako ću se osećati? ...Koje će biti pozitivne i negativne posledice tog postupka?“

Svesno vežbanje Mindfulnessa možemo početi uključivanjem u sadašnji trenutak koristeći svojih pet čula.

Ukoliko idete istim putem od kuće do posla, posmatrajte i opisujte stvari koje se nalaze oko vas, kao da ih vidite prvi put. Sedite u park i osluškujte zvukove koji dolaze do vaših ušiju, bez vrednovanja da li je nešto lepo, ružno, loše dobro. Uzmite neki predmet u ruke ili ako ste u prirodi, dodirnite koru drveta, travu, lišće i angažujte čulo dodira i fokusirajte se na to kakva je tekstura i temperatura predmeta. Angažujte čulo mirisa i ukusa dok jedete ili pijete šolju čaja. Misli će se pojaviti i nešto će vam odvlačiti pažnju. Možete da ih primetite i uvažite da su tu, kažete sebi: „Evo su misli“, i zatim pažnju nežno vratite na svoja čula.

Mudar um je mesto gde se prepliću naša intuicija i logika i ovo ne znači da smo u ovom stanju uma uvek super i zen. Ovde smo svesni našeg celokupnog iskustva u datom trenutku, koje sa sobom donosi i prijatno i neprijatno i odavde možemo da donosimo odluke koje su više u skladu sa našim ciljevima i vrednostima. Kroz svakodnevno vežbanje Mindfulnessmeditacija, fokusa na disanje, skeniranja tela ili prosto svesnog učestvovanja u svakodnevnim aktivnostima, učimo kako da napravimo pauzu između nekog stimulusa i našeg odgovora na njega. Dajemo sebi priliku da izađemo iz funkcionisanja na autopilotu, bez ideje o tome na šta trošimo energiju i vreme.