Peta sezona serije The Crown bavi se kraljevskom porodicom od sredine 90-ih do ranih 2000-ih. Događaji iz ovog perioda su prvobitno planirani kao jedna sezona (četvrta sezona je trebalo da bude poslednja), ali su producenti odlučili da otkriju više detalja iz života princeze Diane i kralja Charlesa III. Od tog trenutka svi detalji iz privatnog života kraljice srca ponovo su aktualizovani, a mediji podsećaju na njen potez tokom venčanja koji je promenio tradiciju čitave kraljevske porodice.

Naime, kada se udavala za princa Charlesa 1981. godine u katedrali Sv. Pavla u Londonu, ona je odlučila da ne izgovori jednu reč koja podrazumeva da se povinuje muževljevim željama i da će ga slušati.

Naime, od 1662. godine važila su pravila iz anglikanske "Knjige zajedničkih molitava" odnosno zaveta koji ističe da će žene voleti, negovati i slušati svoje partnere do smrti.

Prema članku Njujork Tajmsa iz 1981. godine princeza Diana je prva osoba u britanskoj kraljevskoj porodici koja nije izgovorila reč "obey" tokom ceremonije venčanja, što znači da nije želela da se povinuje. Tradicionalisti su bili zgroženi njenim potezom i digle su se velike rasprave, ali Diana je već tada želela da se odupre sistemu koji stavlja žene u inferiorniji položaj, kao i da javno pošalje poruku kako njen suprug nije dominantan u vezi.

profimedia-0068304773.jpg
STR / AFP / Profimedia 

Iako je ovakvo kršenje kraljevskih tradicija izazvalo kontroverze na dvoru, ali i u britanskim medijima, s vremenom je rođeno novo pravilo. Sledeći njen primer, ova reč se nije našla ni u zavetima Kate Middleton tokom venčanja za princa Williama, ali ni Meghan Markle sa princom Harryjem.