Nakon čuvenog intervjua kod Oprah Winfrey odnosi u kraljevskoj porodici trajno su narušeni. Sama činjenica da je princ Harry i na narednim gostovanjima otkrivao pojedine porodične tajne, kao i da će jedna od knjiga koju piše o svom životu biti objavljena nakon smrti kraljice govori dovoljno o aktuelnoj situaciji.

Međutim, sada je kraljica napravila presedan, te iako je do sada, kada su ovakve stvari u pitanju, pravila izuzetak zbog Harryja, odlučila da se on ipak neće pojaviti u okviru važne svečanosti "Trooping of the Colour" (02.jun).

Odluka kraljice Elizabeth II da svečanosti prisustvuju samo članovi porodice koji obavljaju javne dužnosti doneta je nakon pažljivog razmatranja, saopštila je Buckinghamska palata.

Na proslavi vladavine sa kraljicom Elizabeth biće i princ Charles.
Profimedia 

"Posle pažljivog razmatranja kraljica je odlučila da će ovogodišnji tradicionalni nastup na balkonu u okviru "Trooping of the Colour", u četvrtak 02. juna, biti ograničen na Njeno Veličanstvo i one članove kraljevske porodice koji trenutno obavljaju zvanične javne dužnosti u ime kraljice", piše u saopštenju kraljevske porodice.

Na "crnoj listi" su se tako našli Meghan Markle i princ Harry koji su se odselili u SAD, kao i problematični princ Andrew koji je lišen titula nakon otpužba za seksualno nasilje.

Meghan Markle i princ Harry neće se pojaviti na čuvenom balkonu uz kraljicu.
Profimedia 

Svečanost koja će se održati u Londonu narednog meseca, a koja predstavlja proslavu službenog rođendana kraljice Elizabeth, najaviće četiri dana proslave u njenu čast. Drugog dana juna na balkonu Buckinghamska palata pojaviće se 18 članova kraljevske porodice, a Elizabeth II koja je 29. aprila napunila 96 godina, veoma se raduje ovim događajima.

Na proslavi rođendana kraljice Elizabeth pojaviće se samo pojedini članovi kraljevske porodice.
Profimedia 

Kraljici će se, između ostalih, na balkonu pridružiti, princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, vojvotkinja i vojvoda od Cambridga, odnosno William i Kate, vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera, vojvoda od Kenta, princeza Anna i ser Tim Lorenz.

Inače, odnosi kraljice i Meghan i Harryja uzdrmani su još pre Megzita. Poslednji u nizu intervjua princa Harryja dodatno su narušili negativnu sliku koju britanska javnost ima o njegovom odnosu prema dvoru.

Princ Hari u dobrim je odnosima sa bratom i njegovom suprugom.
Profimedia 

Ipak, moglo se i čuti i da se njegov odnos sa ocem i bratom popravlja, kao i da on ima posebno blizak odnos sa kraljicom. Ipak, Buckinghamska i Kensington palata odvili su da komentarišu njegove izjave.

Na dan saopštenja ove odluke praunuk Elizabethe II Archie Harrison, sin Meghan Markle i princa Harryja, proslavio je treći rođendan. Kraljica je čestitala rođendan, što je objavljeno na zvaničnom Twitter profilu dvora, a čestitke su uputili i Kate Middleton i princ William.

Na dan saopštenja odluke, Meghanin i Harryjev sin napunio je tri godine.
ALEXI LUBOMIRSKI/THE DUKE AND DUCHESS OF SUSSEX 

Kraljica je napravila izuzetak zbog jedne osobe

Očekuje se da će se na balkonu pojaviti i dva najmlađa unuka kraljičine ćerke princeze Anne, lady Louise i James, kao i deca vojvotkinje i vojvode od Cambridga, Charlotte , George i Louis, na koje se, razumljivo, nije odnosio deo saopštenja: "članovi kraljevske porodice koji trenutno obavljaju zvanične javne dužnosti u ime kraljice". Izuzetak od ove odluke jeste napravljen i vezan je za Tima Lorenza, drugog supruga princeze Anne, čijem se dolasku kraljica izuzetno raduje.