Iako prve znakove starenja primećujemo na koži, i kosa je podložna istom procesu.

Da li vam se nekad čini da je vaša kosa sve tanja, slabija i da gubi volumen? Polako gubi sjaj i njena boja bledi? Baš kao i koža, i naša kosa vremenom počinje da stari. Međutim, znatno može da se uspori adekvatnom negom i preventivom.

Šta se dešava sa kosom kroz starenje?

Jedna od vidljivih promena koja se dešava usled procesanja starenja jeste pojava sedih. To uzrokuje usporena proizvodnja melanina (daje pigment kosi) koja se može i potpuno stopirati što rezultira potpuno sedu vlas, koja je uzgred sada veoma prisutno i među modnim svetom.

Naša kosa vremenom počinje da stari.
Profimedia 

Uporedo sa gubitkom pigmenta, sede dlake često izgledaju suvo što je rezultat smanjenja proizvodnje ulja u lojnim žlezdama.

Jonathan Soons, kreativni direktor poznatog brenda objašnjava: „Kako kosa stari menja se i njena tekstura, te vrlo lako postaje sklona lomljenju, a sam njen izgled je beživotan. Obično, to postaje očiglednije na dužoj kosi."

Možemo li da podmladimo svoju kosu i kako?

Fokus podmlađivanja kose bi trebalo da bude na funkciji korena jer sa poboljšanjem rada korena dlake, obezbeđujemo rast kvalitetne i zdrave kose.

U tome najuspešnije mogu pomoći stimulativni tretmani, kao što su tretman mezonitima, PRP tretman, laserski tretmani ili mezoterapija sa biomimetičnim peptidima, a najbolji rezultati postižu se kombinacijom svih nabrojanih tretmana.

Fokus podmlađivanja kose bi trebalo da bude na funkciji korena jer sa poboljšanjem rada korena dlake, obezbeđujemo rast kvalitetne i zdrave kose.
Profimedia 

Ipak, nega ne sme izostati, a pre svega kvalitetne šampone koji povećavaju sjaj, elastičnost i volumen kose. Njihova funkcija je da poboljšaju izgled dlake, a bez toga je nemoguć pun efekat.

Izbegavajte šampone i regeneratore koji sadrže sulfate, jer nikako nisu dobri po kosu. Oni mogu isušiti kosu i koren, što može podstaći prirodni proces starenja.

Preventiva

Izbegavajte cigarete i alkohol

Baš kao što cigarete i alkohol loše deluju na kožu, imaju isti učinak i na kosu, stoga se rešite ovih loših navika. Osim toga, zdrava i izbalansirana ishrana s dovoljno vode učiniće čuda za vašu kosu koja neće prerano početi da sedi.

Uvek zaštitite kosu od sunca

Kao što UV zračenje nije dobro za našu kožu, nije dobro ni za kosu jer je izbeljuje i napada folikule. Stoga uvek kosu zaštitite od sunca uz pomoć šešira, kape, marame...

Kokosovo ulje i lišće karija

Da, dobro ste pročitali! Kokosovo ulje nije korisno samo za negu suve kože, već se može koristiti i za kosu. Sadrži puno vrednih sastojaka poput vitamina E koji deluje kao antioksidans, kao i zasićenih masti. Pomešajte toplo ulje s nekoliko listova karija, što će vam pomoći da zadržite pigment u boji, i primenjujte ga dva puta sedmično kao masku za negu kose.

Da li je kratka kosa najbolja opcija?

S obzirom na to da kosa kroz godine postaje sve tanja i slabija, kratke frizure su jedno od boljih rešenja koji daje efekat mladalačkog i modernog izgleda.

Pored toga, kratka kosa minimizira vreme stilizovanja koje je od ključnog značaja ženama u 40-im i 50-im godinama.

Ako je oblikovanje kose poslednja stvar o kojoj razmišljate ujutru, onda su sledeći predlozi kratkih frizura, kakve nose poznate žene, savršena inspiracija za vas.

Kratka kosa minimizira vreme stilizovanja koje je od ključnog značaja ženama u 40-im i 50-im godinama.
Profimedia 

Izbegavajte šampone i regeneratore koji sadrže sulfate, jer nikako nisu dobri po kosu.
Shutterstock 
Kratke frizure su jedno od boljih rešenja koji daje efekat mladalačkog i modernog izgleda.
Foto: Profimedia 

Kratke frizure su jedno od boljih rešenja nakon 40. godine.
Profimedia