Kada imate proređenu kosu, svaki odlazak u frizerski salon može izazvati blagu anksioznost jer znate i sami - jedan pogrešan rez i ode "pola kose". Činjenica je da dobrom frizurom vaša kosa može izgledati gušće, sa više volumena, ali isto tako, jedan pogrešan korak skrenuće pažnju na tanke pramenove i retko vlasište.

Zato je veoma važno da znate koje frizure bi trebalo da izbegavate, i to u širom luku, ma koliko da su moderne i lepe na slikama. Pronalaženje stila koji vam dobro pristaje i odgovara vašem tipu i crtama lica, kao i samoj teksturi kose nije lak posao, ali ovaj vodič može vam olakšati potragu.

Izbegavajte preterano stepenovanje kose

Stepenovanje je nezodno ukoliko imate tanku ili proređenu kosu. Doduše, nekoliko strateških pramenova može učiniti čak i veoma retku kosu razigranom, vizuelno gušćom, međutim, ukoliko se pretera, dobićete suprotan efekat - pramenovi će se pomerati i otkriti teme.

Stepenovanje kose nije najbolje za proređenu kosu.
Timpone/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Razmislite o razdeljku na sredini

Nevezano koliko dobro frizura koja vam se dopala izgleda na fotografijama, ukoliko imate retku, tanku i slabu kosu, trebalo bi da izbegavate ovaj stil po svaku cenu baš zato što će se daleko videti pravo stanje vaše frizure. Umesto toga birajte razdeljke sa strane i slično, čime ćete sakriti efekat "providnosti" na vrhu glave.

Preduga kosa

Niko ne bi trebalo da vam kaže da ošišate kosu ako je volite dugu. Ali ako je proređena, i krza se, posebno na krajevima, dobra frizura i dalje može zadržati određenu dužinu, ali će učiniti da kosa izgleda zdravije.

Izbegavajte vezanu kosu

Više savet za stil nego savet za šišanje, ali ako ste navikli da svoju kosu nosite usko feniranu uz lice ili u sleek stilovima, u repu i punđama, možda bi trebalo da razmislite još jednom. Na ovaj način, ne samo da ćete još više istaći retku kosu, već ćete je i oslabiti u korenu, a to može dovesti do pogoršanja problema. Zato je preporuka da nađete frizuru sa kojom će vam biti prijatno da nosite raspuštenu kosu.

Izbegavajte da kosu vezujete u rep.
Profimedia 

Wispy (tanke) šiške

Šiške su se vratile u velikom stilu, i mogu biti veoma primamljive da ih ošišate, pogotovo ako ih niste nikada imali. Međutim, pre nego što se odlučite na ovako nešto, zapamtite da postoji jedan tren koji bi trebalo da izbegavate - tanke šiške. Razlog je što čine da tanka kosa izgleda još tanje, plus se veoma brzo maste, što može dati neuredan izgled.

Bob frizure

Verujemo da je ovo pravo iznenađenje jer je bob frizura za koju većina stručnjaka smatra da je pobednička za toliko različitih tipova kose i oblika lica. Međutim, kada je reč o onima sa tankom kosom, bob je sve samo ne dobar izbor.

Bob frizure nisu dobar izbor za one sa tankom kosom.
Profimedia 

Razlog je to što su u većini slučajeva ređi delovi kose obično na vrhu. Samim tim akcentuje se skalp, a kosa izgleda punije u donjem delu. Najbolja vrsta kratke frizure za tanku i retku kosu za večeru bila bi kratko ošišani piksi cut. Oni su najidealniji jer se penju prema gore, nudeći bolje prikrivanje bilo koje oblasti koja vas brine.

Zapamtite: redovno održavanje je ključ!

Bez obzira za koju frizuru na kraju smatrate da je vas najbolja, važno je da je redovno održavate i šišate krajeve, te samim tim, održavate njen oblik. Preporučuje se da je "osvežite" na svakih 6 do 12 nedelja, u zavisnosti od dužine vaše kose, ali i stanja vaše kose.

Bonus video:

I ŽENE SA TANKOM I RETKOM KOSOM MOGU DA PONESU NAJPOPULARNIJU FRIZURU SEZONE: Iskopirajte Kim Kardašijan u par koraka TikTok/alyssarayelee