U novom blog postu vam otkrivam zbog čega je dobro da kinou uključite u ishranu, te zašto ova pseudožitarica ima status supernamirnice.

Šta je kinoa?

Kinoa je biljka iz familije štireva, a budući da izgledom podseća na žitaricu, a i priprema se na isti način, zovemo je pseudožitaricom.

Izuzetno je zdrava, ne sadrži gluten i lako se priprema. Odlična je zamena za testeninu, može da se dodaje u salate i variva, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva.

Obiluje proteinima i ugljenim hidratima. Jedna je od retkih biljnih namirnica koja sadrži dovoljne količine svih devet esencijalnih aminokiselina.

Osim toga, bogata je gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, vitaminima B1, B2 i E. Jača organizam i preventivno deluje na zapaljenske procese u telu.

Zašto je dobro da jedete kinou?

1. Bogata je kvercetinom i kaempferolom

Osim mnogih hranljivih sastojaka koje sadrži, kinoa je bogata i flavonoidima, kvercetinom i kaempferolom, koji poseduju različite zdravstvene koristi.

Brojne studije, sprovedene na životinjama, pokazale su da ovi flavonoidi poseduju antiinflamatorna, antivirusna i antikancerogena svojstva.

2. Odličan izvor vlakana

Jedna studija, koja je proučavala 4 vrste kinoe, otkrila je da 100 g sirove kinoe sadrži u rasponu od 10 do 16 g biljnih vlakana. Kuvana kinoa sadrži mnogo manje biljnih vlakana.

Bez obzira na to što je većina biljnih vlakana u kinoi nerastvorljva, ova pseudožitarica sadrži i sasvim pristojne količine rastvorljivih vlakana.

Brojne studije su pokazale da rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju holesterola, povećanju sitosti, te prilikom gubitka težine.

Kinoa ima antiinflamatorna, antivirusna i antikancerogena svojstva.
Unsplash/Shashi Chaturvedula 

3. Ne sadrži gluten

Za ljude koji ne žele da se odreknu osnovnih namirnica poput hleba i testenine, a iz nekog razloga ne žele ili ne smeju da unose gluten, kinoa je odlična alternativa.

Osim toga, studije su pokazale da upotreba kinoe umesto tipičnih sastojaka bez glutena, kao što su rafinisana tapioka, krompir, kukuruzno i ​​pirinčano brašno, može dramatično povećati hranljivu i antioksidativnu vrednost u ukupnoj shrani.

4. Bogata je proteinima

Proteini se sastoje od aminokiselina, od kojih se devet naziva esencijalnim, jer ih naše telo ne može proizvesti, pa ih moramo uneti ishranom.

Ako hrana sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, smatra se kompletnim proteinom.

Problem je što mnoge biljne namirnice imaju manjak određenih esencijalnih aminokiselina, kao što je lizin.

Međutim, kinoa je izuzetak, jer sadrži dovoljne količine svih esencijalnih aminokiselina. Iz tog razloga smatra se odličnim biljnim izvorom proteina.

5. Ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu i intenzitet rasta nivoa glukoze (šećera) u krvi nakon uzimanja određene hrane.

Konzumiranje hrane koja ima visok glikemijski indeks može stimulisati glad i doprineti gojaznosti.

Takva hrana takođe je povezana sa mnogim hroničnim bolestima, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Kinoa ima nizak glikemijski indeks.

6. Bogata je antioksidansima

Kinoa je veoma bogata antioksidansima, supstancama koje neutrališu aktivnost slobodnih radikala, te za koje se veruje da pomažu u borbi sa starenjem i mnogim bolestima.

Jedna studija, koja je istraživala nivoe antioksidansa u različitim namirnicama, otkrila je da kinoa ima najveći nivo antioksidansa od svih deset obuhvaćenih istraživanjem.

Tekst: Tatjana Popović