Aktivni pristup suočavanju s problemom tanke (proređene) kose je ključan za održavanje zdrave kose i podsticanje njenog ponovnog rasta. Kako bismo vam pomogli u tome, potražili smo mišljenja trihologa (stručnjaka za kosu) koji su identifikovali tri tretmana za kosu koji su posebno korisni za one koji imaju problema s gubitkom kose na temenu.

Ovi saveti uključuju jedan profesionalni tretman u salonu, ali i dve opcije koje možete sami napraviti, koje ne samo da štite od daljeg stanjivanja već i podstiču rast kose.

U nastavku pronađite tri najbolja tretmana za opadanje kose preporučena od strane lekara kako za prevenciju, tako i za postojeći problem proređenih vlasi.

Tretmani PRP inekcijama svakih 4-6 nedelja

Stručnjaci sugerišu da se jedno od najmoćnijih rešenja za opadanje kose ne može nabaviti na policama drogerija; umesto toga, trebalo bi da posetite medicinskog stručnjaka za tretmane PRP inekcijama. "Već godinama radim tretmane PRP inekcijama za tretiranje gubitka kose kod svojih pacijenata i video sam koliko mogu biti efikasni," kaže Cadenas.

Zašto je ruzmarinovo ulje postalo najpopularniji sastojak kozmetičkih proizvoda i kome se preporučuje?
FWRD/ Yulia Gorbachenko/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

"PRP je skraćenica za plazmu bogatu trombocitima, a to je tretman koji uključuje ubrizgavanje pacijentove plazme u vlasište. Plazma je bogata faktorima rasta i matičnim ćelijama, koje pomažu u podsticanju rasta kose. Osim toga, PRP pomaže u poboljšanju kvaliteta postojeće kose, čineći je otpornijom i zdravijom," nastavlja ona.

Obično, pacijenti biraju niz od tri terapija, u razmaku od 4 do 6 nedelja. Nakon tih početnih tretmana, redovno održavanje inekcijama može biti potrebno svakih nekoliko meseci.

Nanošenje ulja ružmarina na vlasište 2-3 puta nedeljno

Sims podvlači da ulje ruzmarina može da podstakne cirkulaciju vlasišta kod žena koje imaju problema s gubitkom kose na temenu, što potencijalno može pomoći u rastu kose. "Preporučujem ga jer može pomoći povećati protok krvi do vlasišta i hraniti folikul dlake hranjivim materijama," kaže ona. Sims također opisuje ulje ruzmarina kao "protivupalno jer može smanjiti upalu uzrokovanu DHT-om koja se veže na folikul dlake kod onih s gubitkom kose uzrokovanim povećanim hormonom."

POMEŠAJTE RICINUSOVO ULJE I SODU BIKARBONU: Fantastična kombinacija čini čuda i umiruje čak 15 oboljenja
Pexels/Alesia Kozik 

Ruzmarinovo ulje može da pospeši rast kose na područjima oko linije kose i takođe smanjuje svrab i upalu često povezanu s androgeničnom alopecijom." Triholostkinja preporučuje "nanošenje 6-10 kapi ulja ružmarina na pogođena područja vlasišta." Zatim, obavezno je i umasirati ga. "Često predlažem klijentima da dodaju ulje ruzmarina u šampon i regenerator", objašnjava ona.

Korišćenje ricinusovog ulja jednom nedeljno

Verovatno ste već znali za ovaj savet, ali je pitanje i da li ste ga primenjivali? Ricinusovo ulje je popularni prirodni lek za rast kose", objašnjava Goldman. "Sadrži ricinoleinsku kiselinu, koja ima protivupalna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći poboljšanju zdravlja vlasišta i podsticanju rasta kose.

Osim toga, ricinusovo ulje je bogato omega-9 masnim kiselinama koje su ključne za zdravu kosu i kožu." Goldman naglašava važnost sprovođenja temeljnog istraživanja pri odabiru boce ricinusovog ulja. "Kada je u pitanju upotreba ricinusovog ulja, važno je imati na umu nekoliko stvari. Prvo, bitno je odabrati visokokvalitetno ricinusovo ulje koje je bez dodataka ili nečistoća," kaže.

"Drugo, koristite ga umereno. Nanesite malu količinu ricinusovog ulja na vlasište i umasirajte ga, ostavljajući ga da deluje 30 minuta do nekoliko sati pre pranja."

Izvor: ELLE/N.K.