Koliko ste puta obećali sebi da od danas okrećete novi list, izbacujete sve nezdrave slatkiše i grickalice iz kuće? Idete u kupovinu i trošite veće količine novca nasumično kupujući zdrave proizvode, u nameri da nešto promenite. Počinje novi dan, doručkujete zdrav doručak, dolazite na posao i odolevate svemu u čemu uživaju vaše kolege, dok istovremeno gledate na sat čekajući vreme za ručak. Otvarate svoju kutiju sa obrokom koji ste sinoć napravili, te obedujete ponosni na sebe.

U večernjim časovima dolazite umorni kući, oblačite svoju udobnu trenerku i osećate se sigurno. Još jedan radni dan je gotov i pitanje je samo jedno - čime bih sada mogla da se nagradim? Puštate omiljenu seriju, jedete red čokolade, pa polovinu, a onda i čitavih 100 g. Odmah zatim počinjete da se kajete. Jedenje, pa kajanje - stari nezdravi šablon poznat je mnogima. Tešite sebe da je sutra novi dan i da ta čokolada i nije mnogo kalorična.

Da li vam ovaj scenario zvuči poznato? Kako da napravite prve korake da izađete iz začaranog kruga? Sve o tome otkriva nam nutricionistkinja Zvezdana Ljubenković u narednim redovima.

ČVRSTA ODLUKA I JASAN CILJ

Dokle god ne odlučite da želite da zaista menjate navike, niste spremni i gubite vreme. Ne treba da se osuđujete zbog toga, već treba da budete svesni činjenice da još uvek niste zreli i spremni za velike promene. Napišite na papiru pet jasnih ciljeva ka kojima težite i krenite od najlakšeg.

profimedia-0513824364.jpg
Max Mara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Na primer: moj prvi cilj je da jedem nezdrave slatkiše dva puta nedeljno umesto svakog dana, želim da pripremam obroke svaki drugi dan i nosim ih na posao, potrudiću se da izlazim jednu stanicu ranije i pešačim do kuće 2000 koraka svakodnevno, ujutru ću popiti šolju čaja umesto kafe, dok sam na poslu imaću obavezu da popijem 1l vode… Krenite od malih promena, jer su one dobar temelj za dolazak do većih i konačnih odluka.

PRONAĐITE MOTIVACIJU

To može biti vaša stara slika kada ste bili zadovoljni svojim telom, gde ste nasmejani i srećni. Zalepite fotografiju na frižider i svaki put kada je pogledate pohvalite sebe. Pronađite primere iz svoje okoline koji su zadovoljni sobom, koji uživaju u zdravim navikama, redovno treniraju, pozitivno razmišljaju…

profimedia-0513824385.jpg
Max Mara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

OSVESTITE VAŠE PROBLEME

Često razloge nalazimo u drugima i krivimo ih za naše loše izbore (na primer: moj partner je naručio pizzu, zašto to radi kada zna da ne jedem testo, koliko nema razumevanja i osećaja..) Ukoliko ne možete da odolite na početku, zamolite partnera da naruči pizzu kada vi niste kod kuće ili napravite kompromis - vi za sebe naručite zdraviji obrok i zajedno uživajte u obroku bez griže savesti.

profimedia-0513824360.jpg
Max Mara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

VODITE EVIDENCIJU/DNEVNIK ZDRAVIH NAVIKA

Ovo činite iz dana u dan. Možda će vam to na početku biti dosadno, ali je izuzetno značajno da osvestite i zapišete koje stvari radite dobro, a koje stvari pogrešno. Za početak pišite sve što konzumirate od hrane i pića u toku dana, napišite satnice kada konzumirate obroke, kako spavate, koliko ste fizički aktivni, pokušajte da ocenite nivo stresa, sreće, zadovoljstva, samopouzdanja…