Beauty industrija postala je izvor novih izraza i stručnih termina. Uvek postoji novi sastojak ili inovacija koja nas zainteresuje. Najvažnije je da se na kraju dana uvek držimo osnova, a da se, pre nego u negu uključimo novi sastojak, edukujemo o njemu. Tako ste do sada čitali o hijaluronu, kolagenu, retinolu, vitaminu C, ali ne i o peptidima.

Ključni sastojak vaših omiljenih tonika i seruma, retko je pominjan, ali ništa manje značajan. Kako zaista deluje na kožu, ali i ceo organizam, zašto nam je neophodan – samo su neka od pitanja koje smo postavili dermatolozima. Evo sve što ste želeli da znate o peptidima!

Šta su tačno peptidi?

Peptidi su prirodne aminokiseline kratkog lanca koji kontrolišu mnoge funkcije u ljudskom telu. Koristili su ih više od jednog veka vodeći naučnici u medicini, a savremena klinička istraživanja prepoznala su peptide kao moćno rešenje u anti-age industriji. Sada prave značajne rezultate u preventivnom zdravlju, gde sa usponom DNK analize čine budućnost tzv. personalizovane medicine.

peptidi su toliko važni za naše telo da se pomoću specifičnih želudačnih enzima razlažu na manje peptide
Pexels/Cottonbro 

Zamislite peptid kao prekidač za svetlo - uključivanje određenih mehanizama u telu koji su prethodno bili uspavani. Proteini koje unosimo ishranom obično su veći i sastoje se od jednog ili više molekula polipeptida.

Naime, peptidi su toliko važni za naše telo da se pomoću specifičnih želudačnih enzima razlažu na manje peptide. Oni sa različitim aminokiselinskim sekvencama imaju različite funkcije u našem telu - od isceljivanja do hormonske regulacije, poboljšanja sna, energije, neuroloških funkcija i dugovečnosti.

Da li se oni prirodno stvaraju u telu? Ako da, zašto treba dodatno da ih unosimo?

Odgovor je da, u ljudskom telu postoji preko 7000 različitih vrsta peptida, a svi oni ispunjavaju važne funkcije koje omogućavaju našem telu da efikasno funkcioniše. Kao što svi znamo, kako naše telo stari, ne možemo se oporaviti i zaceliti tako brzo kao nekada, a u nekim slučajevima uopšte ne. Jedan od osnovnih razloga za to je to što naši hormoni, neurotransmiteri i signalni peptidi takođe počinju da se iscrpljuju. Telesni ciklus ćelija se usporava, što znači da mišići prirodno počinju da se troše, gustina kostiju se smanjuje, kognitivna funkcionalnost se usporava...

Sve ovo počinje da se dešava posle 30. godine, ćelije između ostalog starenjem manje sposobne za reprodukciju, prolazeći kroz promene koje na kraju rezultiraju gubitkom ćelijskog identiteta. Ljudski proces regeneracije ćelija je složen i zahteva efikasnu ćelijsku signalizaciju (sposobnost našeg tela da neprestano oseća, prilagođava i ispravlja promene pH, temperature, energetskog statusa i izloženosti toksinima) i ćelijski metabolizam. Upravo taj proces regulišu peptidi, hormoni, enzimi i njihovi različiti transportni sistemi.

Za šta se preporučuju peptidi?

Postoji niz rešenja koja peptidi donose i poboljšavaju zdravlje pojedinca, a većinu smo naveli iznad. Istakao bih usporavanje starenja, gubitak masti, poboljšanje zdravlja creva i imuniteta, saniranje i oporavak povreda.

Koja je razlika između lokalnog nanošenja i direktnog unošenja u organizam?

Neki molekuli peptida su ’preveliki’ za lokalnu primenu, pa ih je potrebno unositi (u obliku suplemenata), na primer kolagen peptidi. Molekuli ovih peptida su preveliki da bi ih koža apsorbovala. Još jedan primer je vitamin C, iako nije peptid, dobar je primer razlike izmešu topikalne i ingestibilne nege kože.

Unošenje dodatnih količina vitamina C ima ograničen efekat na koži, međutim topikalne primene vitamina C su snažan antioksidans, smanjuju pigmentaciju kože i indukuju proizvodnju kolagena.
Ako se pitate koji je bolji način korišćenja za negu kože, najbolje je kada ih koristite zajedno.

U kom slučaju bi neko voleo da počne sa korišćenjem peptida? Postoji li razlog zašto prirodno ne popunjavamo rezerve kroz ishranu?

Naše ćelije moraju biti opskrbljene hranjivim tvarima i materijalima za proizvodnju energije i pravilnu ćelijsku signalizaciju, moraju biti zaštićene od oštećenja prekomernim stresom i imati potrebnu podršku za popravak i regeneraciju. Medicinski stručnjaci sve više preporučuju peptide kako bi pomogli u različitim zdravstvenim problemima nastalim starenjem, bilo da se radi o popravci tetiva do opšteg ćelijskog zdravlja i kognitivnih funkcija.

Tome dodajte vitamine B, N-acetilcistein, vitamin D, minerale poput magnezijuma i cinka i bogat asortiman mikronutrijenata koji se nalaze u odabranoj biljnoj hrani.

Šta mislite da bi ljudi više trebali da znaju o peptidima?

Kao i kod svih proizvoda, bio on medicinski ili neki drugi, nisu svi peptidi istog kvaliteta. To znači da je prilikom kupovine bilo kog leka prilično važno staviti kvalitet na vrh liste.

Generalno, većina peptida je dostupna u obliku injekcije, obično si primenjuje potkožno, dok drugi mogu biti dostupni kao transdermalne kreme, kapsule ili sprejevi za nos. Kvaliteta materijala od kojih su napravljeni diktira efikasnost. Ukoliko je loš ili je sirovini istekao rok upotrebe, rezultate koje ste želeli nećete dobiti.