Ako i za jedan prozvod važi da gotovo magično utiče na bore, flekei druge, uslovno rečeno "nesavršenosti" na koži, to je retinol. Stručnjaci ga spominju iznova i iznova, i to nije bez razloga, ali nažalost, ovaj moćni anti-age sastojak, koliko god to želeli, ne odgovara svima.

Veoma je bitno istaći da sa retinolom treba krenuti postepeno, dajući koži vremena da se navikne, a gotovo je sasvim sigurno i da će doći do nekih neželjenih reakcija, te koža može da vam bukne, ili da dođe do pogoršanja problema koji ste želeli da rešite.

Činjenica je da proizvodi sa retinolom smanjuju fine linije i bore stimulišući proizvodnju kolagena i elastina, podstiču ćelije na površini da se otkinu što dovodi do svetlije kože i ujednačenijeg tona, i smanjuju višak pigmentacije tako što inhibiraju enzim potreban za proizvodnju melanina.

zamene za retinol
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Međutim, u isto vreme, retinoidi mogu imati neke ozbiljne nedostatke. Poznati su po svojim potencijalnim nuspojavama, uključujući crvenilo, suvoću i opštu iritaciju - da ne spominjemo da ih ne mogu koristiti trudnice ili dojilje zbog potencijala za urođene defekte.

Dobra vest je da imate druge opcije: prirodne alternative retinolu koji daju podjednako dobre rezultate, sa daleko manje nuspojava i iritacija.

1. Bakučiol

Bakučiol je možda najpoznatija i dobro proučavana alternativa, sa rezultatima koji su najsličniji retinolu, smatraju stručnjaci. Potiče iz listova i semena biljke babchi i, iako nije derivat vitamina A, funkcioniše slično radeći na istim putevima kao retinol kada je u pitanju stimulacija proizvodnje kolagena i elastina.

Glavna prednost bakučiola u odnosu na retinol je to što je pogodniji za osetljive tipove kože. U jednoj studiji u kojoj su upoređeni bakučiol i retinol pokazalo se da oba sastojka poboljšavaju bore, pigmentaciju, elastičnost i čvrstinu kože—ali bakučiol se bolje toleriše. Plus, pošto nije derivat vitamina A, žene koje su trudne ili doje mogu ga koristiti.

2. Ulje šipka

Ulje šipka sadrži male količine retinoične kiseline, kažu stručnjaci i napominju da se retinol mora pretvoriti u retinoičnu kiselinu u koži pre nego što da bilo kakav efekat. Do tog trenutka, odličan je za regeneraciju kože, povećanje proizvodnje kolagena i vraćanje sjaja sivom, umornom tenu. Takođe, ulje šipka bogato je masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje zdrave barijere kože, i koje poboljšavaju vidljive znakove starenja sprečavanjem gubitka vlage.

ulje šipka dobro je za kožu.
Shutterstock 

3. Rambutan

Rambutan može imati solidne efekte protiv starenja kože zbog visokog sadržaja antioksidanata. Neutrališe slobodne radikale, i štiti kožu od oksidativnog oštećenja, smanjujei upalu i uništavanje kolagena i elastičnog tkiva.

4. Ulje semena šargarepe

Dobijeno od semena divlje šargarepe, samo ulje bogato je beta-karotenom, prekursorom vitamina A za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u regeneraciji ćelija. Pored toga, bogat je i antioksidansima (vitamini C i E, kao i vitamin A, koji se može pretvoriti u retinol u koži), a nedavna istraživanja pokazala su da je ulje semena šargarepe efikasno za podmlađivanje kože.

5. Ulje bobica morskog vučijeg trna

Pulpa bobica morskog vučijeg trna (sea buckthorn) je nutritivni koncentrat bogat vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Tačnije, ovo ulje često se koristi u nezi kože, uglavnom zbog, opet, visoke koncentracije antioksidanata, uključujući karotene, vitamine E i C i flavonoide.

Takođe je bogato esencijalnim masnim kiselinama, što ga čini izuzetno hranljivim sastojkom. Nekoliko studija su pokazale da koje pokazuju da ulje bobica morskog vučijeg trna podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u zaceljivanju rana.

određeni prirodni proizvodi daju isti rezultat kao retinol.
Shutterstock 

6. Azelaična kiselina

Azelaična kiselina se prirodno nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž, a takođe se prirodno stvara na našoj koži pomoću kvasca - Malassezia furfur, koji je deo naše normalne flore kože. Iako nema istraživanja koja ga direktno upoređuju sa retinolom, postoji mnogo preklapanja između prednosti ova dva sastojka.

Na primer, azelainska kiselina je takođe izabrani sastojak za borbu protiv akni jer ubija bakterije koje inficiraju pore, smanjuje upalu i crvenilo, eksfolira i smanjuje proizvodnju keratina, prirodne supstance koja može dovesti do začepljenih pora. Povrh toga, pokazalo se da smanjuje pigmentne ćelije, zbog čega se koristi za lečenje melazme i post-inflamatorne hiperpigmentacije.

retinol će vam dati blistav ten i sjajnu kožu, ali i isti efekat dobićete i prirodnim preparatima.
Own Denim / Planet / Profimedia 

7. Niacinamid

Ovaj sastojak se malo razlikuje od ostalih na ovoj listi, jer nije biljnog porekla, već je oblik vitamina B-3. Niacinamid nudi mnoge od istih prednosti kao i retinol, odnosno smanjenje upale, povećava proizvodnju kolagena, leči akne i rešava višak hiperpigmentacije.

Retinol i nicinamid se razlikuju i kada je u pitanju hidratacija: dok retinol suši, niacinamid pomaže u održavanju hidratacije u koži. Iz tog razloga je dobar izbor za sve tipove kože i ponekad se čak kombinuje sa retinolom u određenim formulacijama. Brojni stručnjaci smatraju da niacinamid radi mnogo od onoga što radi retinol, i često se preporučuje pacijentima sa veoma osetljivom kožom.