Doktori, naučnici, nutricionisti i slični, već godinama unazad hvale mediteransku kuhinju i prezentuju je kao idealan način ishrane. Nacionalna kuhinja Grčke, Španije i južne Italije, uglavnom se bazira na svežem voću i povrću, maslinovom ulju, ribi, žitaricama s celim zrnom. Reč je o balansiranoj i zdravoj ishrani koja je dobra za kožu i kosu, ali i za srce, pritom veoma lako dostupna.

Sva istraživanja uveliko ukazuju na sve ovo, međutim, na osnovu 10 godina studija Univerziteta Harokopio iz Atine dobili smo koju informaciju više. Naučnici tvrde da mediteranska ishrana smanjuje rizik oboljenja srca, čak za pola - time pruživši bolji efekat i od samog vežbanja. 

Istraživanje je obuhvatilo oko 2500 odraslih ispitanika tokom decenije, u starosti od 18 do 89 godina, čiji se rezultat bazira na primeni mediteranske ishrane. Jedna trećina testiranih je čak pokazala 47 odsto manje šanse ka razvoju bilo kakvih srčanih problema. U prevodu, mediteranska ishrana smanjuje procenat oboljenja za čak 3 odsto!

“Studija otkriva da mediteranska ishrana ima direktne koristi za zdravlje srca, ali i indirektne u regulisanju dijabetesa, hipertenzije i raznih upala. To nam samo govori da je mediteranska ishrana korisna intervencija za sve ljude, kao i oba pola, za sve starosne grupe, a povrh svega i za zdrave ljude, kao i za one koji imaju problema sa zdravljem.” objašnjava naučnik Ekavi Georgousopoulou u svojim studijama.

Ukoliko ste već pristalica ovog načina ishrane, ovo je samo informacija više za vas. A ostali... Pa, ne košta vas ništa da pokušate! Zdravije, laganije, raznovrnije... I naravno ne zaboravite vino (samo ne preterujte)!

Tekst: Branislava Lazin