Jin simbolizuje noć, mesečevu energiju, ženskost, vodu i zemlju. Asane u jin jogi podrazumevaju zadržavanje u određenim položajima duži vremenski period kako bi se istegli svi delovi tela. Spiritualni deo jin joge omogućava otpuštanje emocija.

(Anti-age joga: Vežbe koje će odložiti pojavu bora na licu)

Jin joga se praktikuje sedeći ili ležeći na podu. Tempo je spor tako da je preporučljivo da se nosi udobna i topla odeća. Ono po čemu se jin joga razlikuje od bilo koje druge jeste pasivnije vežbanje ali i izražena meditacija. U asanama je zadržavanje duži vremenski period (od dva do dvadeset minuta) kako bi se povećala fleksibilnost u tom delu tela.

(Plesna joga za jačanje gluteusa- Video)

Jin joga ima mnogo toga zajedničkog sa meditacijom. Samo ako postoji potpuna koncentrisanost na dah uspećete da se fokusirate na sadašnji trenutak. Na taj način se omogućava otpuštanje nagomilanih misli i osećanja. Zadržavanje u nezgodnim položajima u dužem vremenskom periodu, od uma zahteva da „prihvati ono što je“ u tom datom trenutku. Jin joga je odlična za prizemljenje, smirivanje i revitalizaciju, sa dubokim energetskim i emocionalnim efektima.

(Yoga_insta: 10 najboljih Youtube video snimaka za praktikovanje joge kod kuće)

„Jin joga ne treba da bude udobna; Ona će vas odvesti van zone udobnosti. Veliki deo koristi jin joge će doći iz boravka u ovoj zoni nelagodnosti, uprkos hitnim molbama uma da je napuste. “ Berni Klark

Neke od najvećih prednosti jin joge po zdravlje su:

Smirivanje i balansiranje uma i tela
Povećavanje mobilnosti tela, posebno zglobova i kukova
Snižavanje nivoa stresa
Veća izdržljivost
Bolje podmazivanje i zaštita zglobova
Veća fleksibilnost u zglobovima i vezivnim tkivima
Dublja relaksacija
Smanjenje anksioznosti i stresa

    Tekst: Kristina Milošev (Blog)