Kako bismo vam što bolje predstavili sve zdravstvene benefite vina, izdvojili smo 10 najvažnijih stavki. Sigurni smo da će vam iznenaditi neke činjenice, i da ćete ga naredni put popiti na iskap!

(8 zdravstvenih benefita koje vam donosi ispijanje vina)

1. Crno vino je odličan izvor antioksidanata koji povećava nivo dobrog holesterola, i ima kontrolu na oslobađanje svih loših materija, više u odnosu na belo. Ovo znači da uživajući u vinu slobodno možete reći "doviđenja" svim bolestima srca

2. Crno vino takođe usporava napredak i rast raka dojke i prostate, a pored toga sprečava pojavu raka grla.

3. Ispijanje vina u umerenim količinama može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze.

4. Resveratrol je ključni sastojak koji se nalazi u kožici crnog grožđa, zbog čega je crno vino veoma lekovito. Naime, ovaj sastojak štiti krvne sudove i eliminiše krvne ugruške. Pored toga crno vino sprečava pojavu bora na licu, jer štiti organizam od starenja i bolesti.

5. Vino je dobar izbor alkohola koju povoljno deluje na zdravlje a pored toga ćete shvatiti da je umerena konzumacija vina bolja za vaše zdravlje nego uzdržavanje u potpunosti. Zato ne budite skeptici i slobodno uživajte u ovom divnom piću.

6. Polifenoli su supstance koje se nalaze u crnom vinu, a koje povoljno deluju po vaše zdravlje. Zapravo, polifenoli se bore protiv štetnih bakterija, štiteći vaše telo od raznih bolesti.

(Zašto belo vino možemo da popijemo više od crnog)

7. Vino smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i srčanih napada jer štiti arterije i povećava protok krvi, čime se smanjuje rizik od zgrušavanja.

8. Flavonoidi su značajne supstance koje se nalaze u crnom vinu. Dokazano je da ovi sastojci smanjuju rizik od nastanka mnogih oblika kancera.

9. Vino u umerenim količinama može pomoći razgradnji holesterola tako što će povećati nivo HDL dok fenoli  oji se nalaze u vinu smanjuju nivo LDL koji loše deluje na organizam izazivajući oštećenja arterija.

(Aleksandar Ćirić: Istina o vinu)

10. Crno vino ima sposobnost da smanji rizik od razvoja određenih demencija, poput Achajmerove ili Pikove bolesti.

Tekst priredila: Kristina Milošev