Dok je tradicionalni način ishrane da prvo izaberete namirnicu koju jedete, a zatim se opredelite za vino, šta ako bi ovog puta zanemarili ovo i foksuirali se prvo na bocu vina? 

U novoj knjizi poznatog kuvara Dominica Orsinija nam je predstavljena ova jednostavna formula koju su već priznali zaljubljenici u najkvalietnija vina, ali i gastro.

Kuvam ono što volim da jedem, zavisno od vremena, godišnjeg perioda, i svežih sezonskih namirnica. Uspeh kombinovanja dolazi od korišćenja pet osnovnih tehnika za balansiranje ukusa, tako da se vino prelepo uklapa uz hranu, rekao je on.

U nastavku, on nam je otkrio pet trikova kako da uspešno kombinujemo vino i hranu, odbacujući utemeljena pravila da morska hrana zahteva belo vino, a biftek isključivo za kaberne sovinjon.

Uključite proteine u obrok

Težina svakog obroka bi trebalo da bude relativna težini vina. Protein  ne mora dolaziti u vidu mesa, živine ili ribe. Njega možete pronaći u žitaricama, mahunama i mleku, ili hranljivim pečurkama i kombu. Ako unosite proteine i povrće svetlijih boja, najbolje je da te namirnice kombinujete sa belim vinima, a tamne proteine sa crnim vinima. 

Balansirajte svaki obrok sa solju i kiselošću

Kapljica limuna može da ulepša užitak u obroku, na jedan izuzetan način, a kada je reč o vinu limun će ga omekšati i dozvoliti voćnim aromama da se izdvoje, što ćete osetiti na svojim nepcima. Važno je da obratite pažnju na nivo kiselosti hrane, koja treba da bude približna kiloseti vina, tako da jedno drugo ne nadjačaju. Nakon nekoliko gutljaja vina, vaša nepca će malo tneti, a to pomaže da se pojača i  zadrži ukus hrane u vašim ustima. 

Balansirajte ukus, teksturu i kiselost

Mast, skrob i želatin stvaraju specifičan ukus u ustima. Visoka kiselost belog vina, kao sovinjon blan, će se odlično uklopiti sa masnom namirnicom koja je pri tome i kisela, kao što su limun-puter sos, sveži kozji sir ili salsa od avokada i limete. Crno vino, poput Merlot ili kaberne sovinjon, je bolje ispijati uz masne namirnice koje sadrže visok procenat proteina: putet ili zgusnut sir.  

Pažljivo kombinujte slatke, gorke i ljute sastojke 

Kada se sa vinom kombinuju slatki, gorki i ljuti sastojci, oni kod ljudi jednako izazivaju pozitivne i negativne reakcije. Slatki sastojci se odlično slažu sa vinima visokog sadržaja alkohola, ali će takođe učiniti da se suva vina bolje piju. Gorke namirnice kao što su radič, rapini i endivija mogu se odlično kombinovati sa slatkim vinima. Kada je reč o ljutim sastojcima, osećaj ljutine i toplote se obično ublažava sa slatkim vinima.

Kombinujte različite vrste namirnica i vina

Kontrast u uparivanju vina i hrane čini stvari zanimljivim, tako da se slobodno oslobodite u pripremi obroka. Da li možete da uparite belu ribu sa crnim vinom Kaberne sovinjon? Naravno da možete. Ali u tom slučaju kombinujte ribu sa pečurkama. Kako bi bilo da servirate biftek na žaru sa Sovinjon blanom? To može biti odlična kominacija, takođe. Težina ovog mesa koje je bogato proteinom, će biti teška za vino, ali zato u vaš obrok možete da uvedete takos. Dodajte kineski kupus kako biste uspeli da uravnotežite kompletan obrok. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/