I to sa razlogom jer vreme je da probate nešto drugačije.
Ako niste ljubitelj egzotičnih jela, to nikako ne znači da začini koji nam dolaze iz ovih podneblja (a danas se mogu naći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane) ne treba da se naći na vašoj kuhinjskoj polici.
Naročito, ukoliko preferirate vegansku i vegeterijansku kuhinju ili jednostavno konzumitrate više jela od povrća.
Chloe Coscareelli, profesionalna kuvarica veganskog restorana zna vrlo dobro zašto je to tako.
"S obzirom da spremam hranu sa životinjkim poreklom, ne mogu da se oslonim na proteine, niti jak ukus koji ove namirnice poseduju. Zato imam alternativu u obliku začina koja jelima daju poseban ukus. Ipak, morate birate mudro, jer nije poenta u preterivanju. Ovo je moja must lista."
1. Chipotle prah
Ovaj začin vrlo je zastupljen u meksičkoj kuhinji, a zahvaljujući ljubiteljima internacionalnih jela, počinje da se koristi i u našim zemljama. U pitanju je prah dobijen od mlevenih čipolto paprika, koje su zapravo sušene i dimljene jalapeno paprike, ili najkraće rečeno: posebna vrsta ljutine.
Međutim, sam začin je ipak blaži i jelima daje poseban ukus. Možete ga koristi u skoro svakom slanom jelu. Ukoliko želite malo da začinite jelo, ali ne želite nešto preterano egzotično i ljuto probajte čipolte prah.
2. Kurkuma
Ovo je biljka koja potiče iz porodice đumbira, dok je sam začin zbog svojih lekotivih svojstava poznat u čitavom svetu. Kurkuma je takođe jedan od glavnih sastojaka curry začina.
Poznata je po svojoj jarko žutoj boji, koja sjajno izgleda ukoliko je dodate slako-kiselim jelima sa sirom, limunom, tofuom. Sam ukus je lep, ali i prilično egzotičan za naše nepce, te ga slobodno stavite malo više, ako jelu želite dodati istočnjački ukus.
3. Instant espreso prah
Možda vam zvuči neobično, ali ukoliko je vaš omiljeni deo kulinarstva onaj koji podrazumeva pripremu slatkiša i poslastica, budite smeli i probajte ga. Najlepše se dopunjuje sa jelima koje sadrže čokoladnu bazu, poput: pudinga, raznih glazura i filova. Najbolje je što ovaj prah neće uticati na sam ukus čokolade, već će ga obogatiti.
4. Himalajska so
Ova so je čistija od morske, sadrži čak 84 minerala, a njene benefiti na zdravlje su ogromne, zbog čega je i skuplja od obične soli. Ipak, cena uopšte nije drastično visoka u odnosu na sve njene dobrobiti. Kada su u pitanju jela, imajte na umu da je ova so slanja, ali i da će jelima dati posebnu dozu ukusa.
5. Đumbir u prahu
Većina nas bira ovu verziju đumbira umesto onog svežeg, jer rendanje istog iziskuje trud i vreme koje uglavnom nemamo. Mleveni ili đumbir u prahu sasvim je ok, a jelima daje upečatljiv ukus. Odlično se kombinuje sa bundevom i svim azijskim specijalitetima.
6. Slatka paprika
Teško je zamisliti praktično bilo koje jelo na Balkanu bez dodatka ovog začina. Ipak, slatka paprika može poslužiti i kao odlična dekoracija na raznim salatama i prelivima, jer nema jak ukus (osim ako sa njom ne preterate), kao i zbog boje naravno.
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti