Dok prelazak u jesen otpočinje lavinu promena u vašem ormaru (i ponovo oživljava romansu sa tom istrošenom kožnom jaknom, koji ove sezone zaista planirate da zamenite novim modelom) vredi razmisliti o još nekim (mnogo važnijim) neophodnostima, a to je ono što se nalazi na vašem tanjiru.

Istina, pijaca više nije tako šarenolika u ovo doba godine, ali i dalje postoji mnoštvo blaga iz prirode koja nude ozbiljnu i hranljivu podršku organizmu.

"Istraživanja pokazuju da mnoge žitarice imaju i do tri puta više hranljivih supstanci kad se sade u sezoni", kaže poznata američka dijetetičarka, Farah Fahad, koja se zalaže za takozvanu "of-the-moment" ishranu.

Ona je za nas izdvojila pet omiljenih voćki i povrćki - različitih po boji isto koliko i po vitaminskom sadržaju - koje treba da imate u vidu pri planiranju obroka.

Nema potrebe da preterujete u kupovini, kaže ona, ali baš ove namirnice (nijedna od njih nije kelj!) uradiće mnogo više po pitanju ukusa i zdravlja.

Bundeve

Dok variranje temperature dovodi prehladu u kancelarije, razmislite o Fahadinoj zaštitnoj sezonskoj namirnici za prirodno podizanje imuniteta.

"Volim bundeve", kaže ona, dodajući da visok sadržaj vitamina C koju poseduje ovo povrće može bitno pojačati imunitet organizma. Visok nivo vitamina A u bundevama uz to je izuzteno koristan za mladalačku, nežnu kožu.

"Pojačava obnavljanje kože i povećava proizvodnju kolagena."

Ona preferira serviranje pržene bundeve kao lak, prateći obrok ili dodatak tvrdom zelenišu u vidu divne sezonske salate.

Prokelj

Iako je prokelj sitan, igra veliku ulogu u jačanju tela i spolja i iznutra. Farah podseća da ovo povrće sadrži sumpor, koji pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma.

Međutim, ove male glavice koje podsećaju na kupus su najpoznatije po tome što sadrže vitamin K.

"Ovaj mineral je veoma važan za razvoj nerava i moždanih funkcija", objašnjava i preporučuje da se prokelj pomeša sa ćurećom slaninom zarad jačeg ukusa.

Jabuke

Savet da treba jesti jednu dnevno i dalje važi za ovu voćku, koja je preputna vitaminima i laka za pojesti usput.

"Crvene jabuke sadrže antioksidant kvercetin, koji pojačava imunitet", kaže poznata dijatetičarka.

Pored toga, jabuke sadrže visoke nivoe razgradljivih i nerazgradljivih vlakana, koja pospešuju varenje.

Farah  predlaže mešanje isečenih jabuka i cimeta u jutarnjoj kaši, ili u spremanje u vidu užine: "Skoro svaki puter od semenja ide dobro uz jabuke."

Slatki krompir

Oni koji su opsednuti fitnesom dobro su upoznati sa potrebom da se posle vežbanja nadoknade elektroliti, a slatki krompir je "odličan izvor potasijuma", kaže Farah , koja podvlači da su elektroliti - potasijum, kalcijum, magnezijum i natrijum - važni za ravnotežu tečnosti, mišiće i srčane funkcije tela.

Slatki krompir je uz to zdrav ugljenohidrat bogat vlaknima koji daje popriličnu količinu energije tokom dužeg perioda.

Paškanat

Ovo korenito povrće možda spada u porodicu šargarepa - slično oblikom ali ne i bojom - međutim, paškanat ima drugačija hranljiva svojstva.

Ovo povrće poseduje kombinaciju snažnih hranljivih sastojaka poput folata, vitamina B6 i B5.

"B vitamini presudni su za proizvodnju energije u metabolizmu."

Paškanat ne zahteva mnogo komplikovanja, dodaje dijetetičarka.

Jednostavno ih ispržite sa maslinovim uljem, morskom solju i biberom.

"Mislim da mu nije potrebno puno da bi njihov ukus došao do izražaja", kaže za njihovu semenastu slatkoću.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/