Kurkuma, turmerik ili indijski šafran je biljka koja potiče iz porodice đumbirovki, i od čijeg korena se dobija istoimeni veoma intezivan začin, zlatnožute boje. Ova biljka koja važi za najzdraviju na svetu, idealna je kao dodatak za pripremanje jela od povrća i ribe, dok u alternativnoj medicini ima široku primenu. 

Poklonici alternativnog načina života smatraju da je kurkuma snažan antioksidant i jedan od najboljih "pročišćivača" krvi. Takođe u naučnom magazinu Oncogene publikovan je članak o snazi kurkume koja umanjuje bol prilikom upala. 

Nekoliko studija takođe je dokazalo kako ovaj začin odlično deluje na moždane ćelije i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, depresije, kao i mnogih drugim mentalnih oboljenja, dok mnogi lekari preporučuju čestu upotrebu kurkume, jer pogodno deluje na rad srca, mišića i mozga.

Nutricionistkinja Keisha Luke smatra da iako je ovaj začin intezivan i samim tim odbojan osobama koje ne vole jače ukuse, definitivno nešto što treba postepeno da uvode u ishranu: "Možete da osetite velike pogodnosti ove biljke, čak i u maloj količini."

Na sledećoj strani pročitajte kako sve možete konzumirati KURKUMU: 

PageBreak

Brojni su načini kako možete da uvrstite kurkumu u svakodnevnu ishranu, ali smo izabrali najjednostavnije, jer ideja je da počnemo odmah da je koristimo.

- pomešajte so ili biber sa malo kurkume i kada budete sledeći put solili ili biberili jelo, stavićete i malo kurkume.

- malo kurkume stavite u sve začine koje imate u kući 

- pola kašike kurkume stavite sa malo cimeta i meda u vrelu vodu. Sačekajte par minuta i popijte čaj

- slobodno je stavljajte u jela koja kuvate ili pržite 

- kurkumu stavite u jogurt ili mleko

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/