Hodanje je najlakši i najjednostavniji način fizičkog kretanja. Dokazano je da hodanje popravlja raspoloženje, štiti zdravlje i pomaže u mršavljenju i održavanju telesne težine. Proverite koliko koraka u proseku napravite i da li je to dovoljno da biste smršali. 

Lagana šetnja je esencijalni pomagač kod mršavljenja, održavanja telesne težine i kondicije. Hodanje čak može da doprinese skidanju kilograma bez menjanja ishrane.

Studije pokazuju da žene koje su u proseku napravile 3.520 koraka tokom dan (što je oko pola sata hodanja dnevno) izgubile više od 2 kilograma tokom godine i to bez menjanja svojih navika. Takođe i masno tkivo na stumaku smanjilo za 12 posto. 

Kako biste znali da li napravite dovoljno koraka da biste smršali, proverite u dole navedenim podacima.  

1. Po minutama

1 minuta = 118 koraka

10 minuta = 1.180 koraka

30 minuta = 3.540 koraka

60 minuta = 7.080 koraka

2. Po kilometrima

1,6 kilometara = 2.000 koraka

4,8 kilometara = 6.000 koraka

8 kilometara = 10.000 koraka

12,9 kilometara = 16.000 koraka

Takođe, kada radite po kuči i stanu, pravite korake, samim tim trošite kalorije i utičete na telesnu težinu. 

3. Po kućnim poslovima

Kupovina = 67 koraka

Brisanje poda = 101 korak

Usisavanje = 94 koraka

Rad u bašti = 89 koraka

Savet: Sitne promene u svakodnevici mogu da vam pomognu da povećate broj koraka koje napravite tokom dana. Pre nego što krenete u kupovinu, hodajte neko vreme po prodavnici ili šoping centru. Na poslu koristite toalet na drugom spratu. Kada obavljate dnevne obveze, parkirajte na najudaljenijem mestu na parkiralištu. 

Izvor: Zadovoljna

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/