Ispijanje pića koja sadrže kofein i velike količine šećera pre spavanja mogu da uzrokuju nesanicu. Ali postoje napici koji imaju potpuno suprotan efekt i ne samo da mogu da poprave san, već regulišu nivo šećera u krvi i ubrzavaju sagorevanje masnoće u telu. 

Nemiran, plitak i isprekidan san ima snažan uticaj na stanje našeg organizma - nenaspavanost je povezana i s debljanjem i pojačanom željom za hranom, hormonalnim promenama, lošim raspoloženjem i porastom šećera u krvi.

Osim stresa i bolesti, na san utiču i naše svakodnevne navike, posebno hrana i piće koje konzumiramo pre odlaska na spavanje. I dok nas neki napici drže budnima i nikako nisu preporučljivi da ih konzumiramo pre spavanja, drugi imaju potpuno suprotan učinak - jačaju mišiće, regulišu šećer u krvi i ubrzavaju sagorevanje masnoće u telu.

Evo koja su to tri napitka uz koje lakše možemo da dođemo do željene težine.

Mleko

Mleko se još od starih vremena koristi kao svojevrstan 'apaurin' pre spavanja. Osim na decu, čaša mleka ima uticaj i na odrasle. Mleko pomaže da brže zaspimo i spavamo bolje, a bolji san znači i manju potrebu za hranom. Isto tako, ženama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mleka koji se sporo razgrađuju i tako hrane mišiće, a ne masno tkivo.

Čaj od kamilice

Šolja tople kamilice pre spavanja deluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak podstiče stvaranje glicina - neurotransmitera koji opušta nervni sistem i deluje poput blagog sedativa. Takođe, čaj od kamilice pre počinka reguliše i telesnu temperaturu i tako nam pomaže da se brže i bolje "ušuškamo" u san. 

Sok ili smoothie od grejpa 

Iako voćne sokove nije preporučljivo piti pre spavanja, sok od grejpa je izuzetak. Samo decilitar prirodnog soka od grejpa može vam pomoći da i tokom noći sagorimo masnoću iz tela. Ovaj gorkasti napitak reguliše biološki dnevni ritam, a antioksidansi iz grejpa belu masnoću koja sakuplja kalorije pretvara u braon masnoću koja troši kalorije.

Izvor: Zadovoljna

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/