Iako je teško da zamislite mršavog sedokosog starca sa naočarima za sunce kao zaobljenog gospodina sa viškom kilograma, istina je upravo da je nekada Karl bio baš to, piše Stil.

Kako brojni mediji navode, glavni motiv Lagerfeldovog gubitka kilograma bila je, pomalo očekivano, moda. Naime, silno je želeo da nosi modne komade koje je dizajnirao Hedi Slimane pa se odlučio na rigoroznu dijetu koju je osmislio guru za mršavljenje dr Jean-Claude Houdret.

U svega godinu dana Karl Lagerfeld je izgubio impresivnih 40 kilograma, a doktor je nakon toga napisao i knjigu "Dijeta Karla Lagerfelda" koja je vrlo brzo postala hit. Ali, očekivano, nisu svi bili zadovoljnim ovakvim planom ishrane.

(12 fantastičnih stavki: Ovo su razlozi zbog kojih je Karl Lagerfeld postao LEGENDA)

Naime, njegova dijeta se zasniva na ograničavanju unosa masti i kalorija, izbegavanju pržene i prerađene hrane kao i povećanju unosa povrća i proteina. Iako se na prvi pogled ne čini kao da se previše razlikuje od brojnih drugih dijeta, postoji jedna stvar oko koje se "lome koplja".


U ovoj dijeti je vrlo važno konzumirati belančevine sa svakim obrokom kako bi se sprečio gubitak mišićne mase, ali umesto belančevina iz hrane, dijeta Karla Lagerfelda zasniva se na korišćenju proteinskih dodataka u različitim ukusima. Preporučuje se korišćenje ovih zamena barem za jedan obrok dnevno. Postoje i druge diskutabilne smernice ove dijete.

(Jedina koja je prozvala velikog kreatora: Karl Lagerfeld je bio nemilosrdni ženomrzac!) 

Ona se odvija u tri faze, a tokom prve dopušten je unos samo 800 do 900 kalorija dnevno što je previše restriktivno za većinu ljudi jer sa toliko malo kalorija teško da mogu normalno da funkcionišu.

Naravno, naglasak je na spomenutim proteinskim napicima i drugim dodacima umesto klasičnim namirnicama bogatim proteinima. Potpuno očekivano, većina nutricionista se slaže da bi ovu dijetu (ili barem njenu prvu fazu) u potpunosti trebalo preskočiti. 

Ali, Karlova motivacija za gubitak kilograma je bila zanimljiva. Naime, umesto da bude motivisan zdravljem, on je smatrao da su modni trendovi i garderoba glavne stvari koje bi svakoga trebalo da motivišu.

Očigledno, stručnjaci ne podržavaju ovakve dijete i naglašavaju da nije potrebno stalno osećati glad kako biste smršali.

Izvor: Stil

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/