U brojnim evropskim zemljama zabranjen je rad buticima, restoranima i kafićima, ali i dalje nesmetano rade supermarketi, apoteke i – kiosci. Uličnim kioscima na kojima se prodaju novine u Italiji i Grčkoj nije ograničen rad, kao ostalim trgovinama, jer su na otvorenom i bezbedniji su za kupovinu.

Dr Svetlana Mladenović Janković, rukovodilac Centra za promociju zdravlja u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, kaže za Nedeljnik da je dobro iskoristiti, ukoliko postoji mogućnost da se nabavka obavi na otvorenom, bez ulaska u objekte, poput kupovine na kiosku ili takozvanim šalterima.

 Ovo su saveti doktorke Mladenović Janković:

1. Kupovinu je poželjno obaviti u što kraćem vremenu kako bi se izbeglo predugo zadržavanje u zatvorenom prostoru, pa unapred pripremljen spisak može biti od koristi.

2. Kako bi izbegla kontaminacija proizvoda, potrebno je izbegavati premetanje proizvoda po rukama i njihovo vraćanje na police.

3. U svakom slučaju, korišćenje gela za dezinfekciju ruku pre i neposredno nakon kupovine doprinosi manjem riziku od potencijalne infekcije.

4. Izbegavajte da dodirujete lice tokom nabavke kako ne biste preneli viruse koji se mogu naći na policama, proizvodima i novčanicama.

7. Po dolasku kući, nakon temeljnog pranja ruku vodom i sapunom poželjno je da metalna, staklena i plastična pakovanja proizvoda prebrišemo vlažnom maramicom za dezinfekciju, i da voće i povrće dobro operemo, kao i radnu površinu na kojoj je obavljeno raspakivanje.

Izvor: Nedeljnik.rs