Šta znači biti fit? Šta uopšte jeste fit forma i kako ona izgleda?

Za početak, rušimo jedan užasno otrovan mit, a to je da fit forma izgleda na određen način.

Ovo nije tačno.

Fit forma ne izgleda, ona se oseća. Biti fit znači uživati u svim fizičkim potencijalima sopstvenog tela i koristiti ih maksimalno, u skladu sa svojim mogućnostima.

Fit forma se odnosi na ono što tvoje telo može, a ne na to kako ono izgleda. 

U nastavku ovog posta možete pogledati kako izgledaju olimpijske i svetske šampionke u svojim disciplinama, od plivanja, preko tenisa, pa do dizanja tegova. Njihova tela su nadljudska tela, ono što one mogu, mi, smrtnice, pa i smrtnici, možemo samo u svojim ludim snovima.

Profimedia Sportistkinje koje razbijaju mit o fit formi.

Ipak, nijedna od njih ne izgleda onako kako većina nas zamišlja fit ženu. Većina njih bi bila ismevana i vređana na društvenim mrežama zbog svojih tela kao žene koje nemaju šanse da su fit, koje su nezdrave, koje su lenje, koje su previše mišićave ili predebele ili prestare, nedovoljno ženstvene.

No, bez obzira na to što svako od nas ima pravo da ima mišljenje i javno ga iznese, to ne menja činjenicu da su ove žene elitne profesionalnesportistkinje koje broje zlatne olimpijske i svetske medalje, postavljaju rekorde u svojim disciplinama i pišu istoriju sporta. Da, čak iako nisu prototip fit izgleda kakav nam se nameće.

Zbog toga, kada razmišljamo o fit formi, pomerimo fokus sa toga kako izgledamo, fokusirajmo se na to šta naša tela mogu, i ne slušajmo druge - iskoristimo svoje fizičke potencijale u skladu sa svojim mogućnostima.

Za neke od nas će to biti istrčan polumaraton, za neke savršena tehnika čučnja, za neke da izdržimo ceo trening a da nam snage, daha i duha ne posustane, a za neke moć da same izdignemo pun kofer iznad glave i spakujemo ga u pretinac u vozu ili da se krećemo kroz život i savladavamo svakodnevne prepreke bez hroničnog bola.

Tekst: Hristina Cvetinčanin Knežević