Osim naše frizure i šminke, većina stvari ide kroz prozor tokom sezone žurki. Bilo da se radi o našoj uobičajenoj zdravoj i izbalansiranoj ishrani ili o zdravom pristupu konzumiranju alkohola, mnogi od nas krive praznično doba godine za svoja odstupanja.

Ali jedna stvar o kojoj treba voditi računa tokom prazničnog perioda jeste zdravlje creva jer će to uticati na celokupno vaše raspoloženje, fizičko zdravlje i nivo energije – kako sada tako i dugoročno.

Kako se ponašamo prema našim crevima i mikrobima u njima, zavisiće kako će se oni ponašati, tako da je njihovo negovanje ključno za sve aspekte dobrobiti.

Osigurajte da jedete puno biljne hrane

Uz prepun praznični meni uvek dolazi do posustajanja za omiljenim jelom, bilo da su to kanapei ili slatke poslastice. Da biste pomogli vašim crevima da funkcionišu na najbolji mogući način – tokom cele godine, a ne samo tokom praznične sezone – stručnjaci preporučuju veći unost biljne hrane u ishranu, uključujući integralne žitarice, orašaste plodove, povrće, voće, mahunarke i semenke.

To ne znači da morate biti ultra strogi. Jedite sve u čemu uživate, samo vodite računa o vrsti i količini. Na primer, ako volite čokoladu, odlučite se za tamniju čokoladu ili je istopite i umočite u jagode ili maline.

Kako ispraviti lošu ishranu

Stručnjaci tvrde da hrana bež boje i šećer nisu dobri za creva. Ono što je potrebno crevima jesu vlakna, povrće, orasi i semenke. Takođe savetuju da ukoliko napolju jedete obrok bez vlakana, pažljivo se potrudite da povećate unos sledećeg dana.

Smutiji i supe, čorbe i potaži su odličan obrok jer sadrže puno povrća/voća u jednom obroku, što ih predstavlja odličnim izvorom vlakana.

U idealnom slučaju, pokušajte da svedete prerađenu hranu na minimum, jer „što više rafinisanih šećera i ugljenih hidrata jedete, to se više nezdravih bakterija razvija.

Ne pijte na prazan stomak

To je prastara tehnika pre noćnog izlaska, ali se ispostavilo da sit stomak zaista pomaže u ublažavanju efekata alkohola na zdravlje creva. Preporučljivo je da uvek pojedete nešto pre nego što izađete na piće ili dva, jer u suprotnom alkohol direktno izaziva upalu u crevima, posebno u crevnoj barijeri, što dovodi do promena na koži i drugih.

Crveno vino (u umerenim količinama) je dobro

Dok su slatki kokteli pravi „udarac u stomak“, crveno vino u umerenim količinama je dobro za creva jer je prepuno polifenola, koji povećavaju populaciju bakterija u crevima.
Ukoliko niste ljubitelj crvenog vina, druga dobra pića koja možete probati su žestoka pića sa niskim sadržajem šećera.

Uzmite probiotike

Probiotici pomažu da se nadoknadi povećanje obrađene hrane i alkohola, što stvara upale i uznemirava mikrobe. Jednostavan način da budete sigurni da ste se nasitili je da uzmete probiotički suplement. Stručnjaci savetuju da odaberete onaj koji iza sebe ima nezavisna klinička ispitivanja i koji ima najmanje milijardu CFU (količina bakterija) u sebi.

Takođe možete lako svoj probiotik pronaći i u hrani. Prirodni jogurt je možda najjeftiniji način, ali i sir takođe ima svoje prednosti. Jedan komad sira, najbolji su smrdljivi i stari, često ima trilione bakterija, što znači da nije sva božićna hrana loša.

Jedite prebiotičku hranu

Oni su zapravo vrsta dijetetskih vlakana i mogu se naći u biljnoj hrani (kao što su luk, beli luk i praziluk) i rade na modulaciji i ponovnom balansiranju crevnog okruženja. Pobrinite se da jedete puno ove vrste hrane da biste poboljšali raznolikost crevnih bakterija, posebno ako ste nedavno uzimali antibiotike ili druge lekove, koji mogu da uspore creva. Drugi dobri primeri su špargle, banane, ovas, jabuke i laneno seme.

Fokusirajte se na uklanjanje stresa

Važno je napomenuti da postoji nerv (nazvan vagus) koji direktno povezuje moždano stablo sa crevima. Inače poznato kao osa creva-mozak, to znači da vaše emocije i kako se osećate direktno utiču na creva, a zauzvrat, zdravlje creva utiče na to kako se osećate.

Studije pokazuju da stres i depresija mogu preoblikovati mikrobiom creva, dok se problemi poput sindroma iritabilnog creva takođe često javljaju sa problemima mentalnog zdravlja. Hronični stres se mora otklanjati jer oštećuje mikrobiom, što posledično utiče na imuni sistem i mnoge druge sisteme u telu.

Morate da pogledate osnovni uzrok stresa – odakle on dolazi? Bilo da se radi o poslu, odnosima ili vašem okruženju vreme je da se pozabavite time.

Različit niz terapija, kao što su kognitivna bihejvioralna terapija ili svesnost i meditacija takođe mogu pomoći. Redovno vežbanje je tako ključ u modulaciji emocija - ne dozvolite da zapostavite redovnu fizičku u božićnom periodu. Ako vam trčanje pomaže da se opustite, obavezno to priredite svom organizmu.

Dobar noćni san je takođe neophodan za zdravlje naših creva. Kada je san nestabilan i poremećen, logično je da ne možemo pravilno da svarimo hranu, a zaključak toga je da mikrobiom creva pati.