U proleće 2011. godine ceo svet primetio je zategnutu guzu Pippe Middleton. Koja je bila njena tajna? Kontroverzni Dukanov režim ishrane. Danas se najnoviji hit u Velikoj Britaniji zove dijeta naizmeničnog posta, tj. dijeta 5:2.

Postala je pravi društveni fenomen koji će, možda, konačno omogućiti Britancima da žive u ljubavi sa svojim fish & chipsom. S one strane Lamanša, ovaj metod, uz koji se mršavi lako a koji daje postojane rezultate, probudio je veće uzbuđenje nego stomačić Kate Middleton! Dijeta koju su osmislila dva naučnika, dr Michelle Harvie, specijalistkinja nutricionizma, i dr Tony Howella, onkolog, namenjena je onima koji vole hranu.

Šta je to, o čemu se radi?

Svi znamo kako bi trebalo da držimo dijetu: određeni, najčešće duži vremenski period trebalo bi da jedemo hranu s malo masti, redovno vežbamo, da nikad, ali baš nikad ne preskačemo obroke. A da li postoji alternativa? Čini se da postoji i zove se naizmenični post. Prema ovom režimu ishrane, trebalo bi drastično smanjiti količinu hrane koju unosite, ali samo na kratke vremenske intervale.

Dijeta 5:2 nije proistekla iz neproverenih teorija, već je rezultat naučnog istraživanja započetog 2006. godine na institutu Genesis Breast Cancer Prevention u Mančesteru. U kakvoj vezi su rak dojke i dijeta za mršavljenje? Ova bolest, na koju utiče više faktora, između ostalog je povezana i s viškom kilograma. Pamela Goldberg, koja vodi nacionalnu kampanju protiv raka dojke u Velikoj Britaniji, kaže: "Održavanje zdrave telesne težine je jedan od retkih faktora rizika na koje svaki pojedinac može da utiče."

Upravo je ovo dalo podstrek Michelle Harvie i Tonyju Howellu da pronađu idealan režim ishrane, metodu koja će omogućiti lako mršavljenje, bez nervoze i jo-jo efekta, a koji pacijenti mogu pratiti sa zadovoljstvom. Njihov zaključak je da bi trebalo smenjivati dane tokom kojih se normalno jede i dane umerenog posta. Kako objašnjava dr Harvie: "Odavno je poznato da kalorijski unos treba umanjiti za 25% da bi organizam počeo da troši rezerve masti. Novo je, međutim, otkriće da je efikasnije drastično smanjiti broj unetih kalorija samo dva dana nedeljno (u vrednosti od 25% celokupnog nedeljnog kalorijskog unosa) nego umanjiti unos hrane za 25% svih sedam dana pojedinačno."

Držati strogu dijetu dva puta po 24 časa nedeljno može biti ključ uspeha. Kada je prošlo tri meseca, pacijenti koji su držali dijetu 5:2 u proseku su izgubili četiri kilograma, u poređenju s 2,2 kg, koliko su izgubili oni na klasičnom režimu redukovane ishrane.

Kako radi? 

Ova dijeta funkcioniše po sledećem principu: dva odvojena dana nedeljno, tokom 24 sata bi trebalo da postite, tj da znatno ograničite unos hrane. Ženama je dozvoljeno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno. Michelle Harvie i Tony Howell preporučuju da to budu oni dani tokom kojih nećete biti previše zauzeti i u toku kojih vas ne očekuje veći intelektualni napor. Mnogi biraju ponedeljak i četvrtak da bi nedelju započeli zdravo, a vikendom neometano uživali. Tokom tih dana su zabranjeni: hleb, žitarice, skrob, mahunarke, loše masti, šećer, a potenciraju se presno i bareno povrće, proizvodi od delimično obranog mleka i proteini, dopunjeni s malo koštunjavog voća.

Predlog: 

  • Doručak: zeleni čaj + meko kuvano jaje 
  • Ručak: čorba od povrća, presno povrće (začinjeno supenom kašikom ulja od uljane repice i limunom), jogurt
  • Užina: jabuka + šaka badema ili lešnika, čaj ili kafa s mlekom
  • Večera: krem-čorba od povrća (gaspačo), riba, povrće, čaj bez kofeina