Svi volimo da se izležavamo na suncu dok nas zapljuskuju talasi a stres nam polako napušta telo. Ipak, kreme, losioni, antialergijski preparati sa sun block faktorom danas su apsolutno neophodni. Sunce blagotvorno deluje na imuni sistem i raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali ipak može značajno da naudi zdravlju kože, zato je neophodno da je pravilno i na vreme pripremite za izlaganje suncu, bez obzira na to da li ćete naredne nedelje provesti na plaži ili u gradu. Zaštita od sunčevih zraka trebalo bi da bude obavezan deo svakodnevne beauty rutine da bi koža i tokom letnjih meseci zadržala svežinu, gipkost i mladalački izgled.

ELLE vam preporučuje nekoliko jednostavnih koraka koji predstavljaju svakodnevnu bazičnu negu u zaštiti kože od sunca.

• Nanosite preparat sa odgovarajućim zaštitnim faktorom svakoga dana pre nego što izađete iz kuće. Najbolje odmah nakon jutarnjeg tuširanja.

• Da biste izbegli opekotine, neprijatno crvenilo ili neko drugo oštećenje, posebno na onim zonama koje su neprekidno izložene suncu (lice, vrat, dekolte, šake...), važno je da znate da sun block preparati nemaju efekta ako se nanose na mokru ili vlažnu kožu. Da bi SPF (sun protection factor) zaista štitio od negativnih uticaja zračenja, telo mora da bude temeljno i potpuno osušeno.

• Tekstura kože veoma se lako ošteti pod dejstvom UV zraka i zato vaš dnevni outfit treba tokom leta da uključuje kačket ili šešir u nekoj svetloj, pastelnoj boji – kapa na glavi umnogome će zaštititi kožu celog tela i redukovati efekte sunca na vašoj koži, koja će samim tim izgledati mlađe.

• Posebnu pažnju obratite na lice i ruke/šake. Njima je potrebna posebna nega i nešto jači zaštitni faktor, čak i ako sedite pored (zatvorenog) prozora ili u hladovini.

• Imajte na umu da svi preparati koji pružaju zaštitu od sunca imaju prilično ograničen rok trajanja, tako da vam onaj koji je  preostao od prošle godine ove sezone više ne znači. Najsigurnije je da nabavite novi.

• Da biste se pravilno zaštitili, trebalo bi da izbegavate garderobu od sintetičkih vlakana. Pamučne krpice pomažu koži tako što dobrim delom apsorbuju štetne UV zrake.

• Odeća svetlih boja najbolji je izbor za visoke temperature jer kroz tamnije nijanse štetno zračenje prolazi mnogo lakše.

• Kako biste smanjili rizik štetnosti sunca na kožu, izbegavajte izlaganje suncu između 10 sati pre podne i četiri sata posle podneva. U tom periodu UV zračenje je najjače.

• Oni koji su na bilo kakvoj terapiji antibioticima ili drugim lekovima ne bi trebalo da izlaze na sunce uopšte, zato što većina medikamenata proizvodi neku vrstu reakcije u kombinaciji sa toplotom koju proizvode UV zraci.

• Pijte mnogo ohlađenog crnog čaja, zaista će pomoći vašoj koži. Crni čaj sadrži astringent čiji su tanini odlični u smirivanju kože koja je bila izložena suncu.

• Treba da znate da privlačan bronzani ten započinje „iznutra“. Bar dve nedelje pre odlaska na odmor počnite da uzimate dodatke ishrani koji sadrže antioksidanse kao što su vitamini A, C i E.

• Obavezno nabavite sun block preparat na lijoj je ambalaži naznačeno da podjednako štiti i od UVA i od UVB zračenja, a najmanji zaštitni faktor trebalo bi da bude 15.

• Ako planirate da ceo dan provedete napolju, biće vam potrebna jača zaštita. Na primer, ako vaša nezaštićena koža na suncu počne da gori nakon pet minuta a planirate da na plaži ili pored bazena ostanete 150 minuta, onda vam je neophodan SPF 30. Formula za izračunavanje faktora koji vam je neophodan je jednostavna: SPF broj (u ovom slučaju 30) puta pet (broj minuta potreban vašoj nezaštićenoj koži da počne da gori) daju 150 (minuta koje ćete provesti napolju).

• I uvek vodite računa o tome da zaštitnu kremu nanesete svaki put kad izađete iz vode, s tim da pre toga obavezno dobro osušite kožu. SPF nema efekta na mokroj ili vlažnoj koži.

• Nakon sunčanja koži tela najviše prija neki osvežavajući gel od aloje vere. On hladi, osvežava i nadoknađuje vodu koju je koža izgubila tokom sunčanja.

• I ne zaboravite kosu. Sprejevi i ulja sa odgovarajućim zaštitnim faktorom apsolutno su neophodni na suncu, a posebno nakon povratka s plaže, jer je dlaku potrebno oporaviti od sunca, peska, slane vode, vetra...