Što je ketogena dijeta? Ovo je najtraženiji zdravstveni pojam u 2017. godini prema Google pretraživaču. Reč je o specifičnu načinu ishrane koji prednost daje zdravim masnoćama, te ograničava unos ugljenih hidrata na maksimalno 50 grama dnevno. 

Zbog smanjenog unosa ovog jedinjenja u jetri se razgrađuju masne kiseline, te se proizvodi ketoni. U ovom tipu ishrane zabranjena je konzumacija hleba, testenine i pirinča, kao i šećera, što blagonaklono deluje na ravnotežu hormona u organizmu, bolji ten, ali i topljenje masnog tkiva. 

Kada je u pitanju ova popularna dijeta, jelo koje se savršeno uklapa u sve ono što ona propagira, jeste zdravo i vrlo ukusno italijansko jelo, a to je fritata.

Sastojci za fritatu sa povrćem za 6 do 8 osoba: 

450 mešanog zelenog povrća po želji (španać, kelj, blitva, paprike)

2 kašike maslinovog ulja 

150 grama sira mozzarella naseckanog na kocke 

110 grama feta sira 

100 grama mladog luka 

12 jaja

so i biber po želji

Priprema: 

1. Zagrejte rernu na 190 stepeni. 

2. Premažite jednom kašikom maslinovog ulja vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći fritatu. 

3. U velikoj tavi, te na niskoj temperaturi zagrejte drugu kašiku maslinovog ulja. Dodajte zeleno povrće i okrećite ga u tavi jednu do dve minute dok ne porumeni. 

4. Prebacite zeleno povrće u vatrostalnu činiju. 

5. Nasecite mozzarellu na kockice, fetu smrvite i iseckajte mladi luk. Ako pri ruci nemate mladi luk možete upotrebiti i obični crni luk. Sir i luk pospite preko zelenog povrća. 

6. Razbijte jaja pa ih nežno mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Prelijte smesu od jaja preko zelenog povrća, sira i luka. 

7. Posolite i pobiberite po želji. Imajte na umu da je sir slan i da ne morate preterivati sa dodavanjem ovog začina. 

8. Jelo stavite u zagrejnu rernu i pecite 40 do 45 minuta. Poslužite sa kašikom kisele pavlake. 

Izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/