Mnogi će svoje letovanje provesti izležavajući se na plaži, sedeći u udobnim lounge barovima sa koktelom ili kafom u ruci. Ostali će ipak gledati kako da što više plivaju i bućkaju se u moru, ali zato verujemo kako će skoro pa svi poželeti da okuse tradicionalnu kuhinju obale i posete neke od restorana koji su na glasu.

Naša saradnica Anamarija Ledić je specijalno za Elle otkrila koji su to najbolji restorani jadranske obale, selektujući i tri (jedina) koja imaju tu famoznu Mišelin zvezdu koju dodeljuje prestižni Michelin Guide, jedan od najcenjenijih vodiča u gastro svetu koji se smatra najrelevantnijim u rangiranju restorana i kuhinja visokog kvaliteta.

Vodič ima sopstveni sistem kriterijuma po kom rangira restorane i dodeljuje "zvezdice". Bitni kriterijumi su kvalitet proizvoda, originalnost kuhinje, veština kreiranja posebnih ukusa, cenu () i doslednost posetilaca.

Restoran može osvojiti jednu do tri zvezdice, zavisno o mnoštvu saveta koje mora ispuniti kako bi uopšte ušao u ekskluzivni uski krug tako rangiranih restorana. S jednom zvezdicom ulazite u zlatnu selekciju Michelina, među 2247 najboljih restorana sveta. S dve, već ste u društvu 389 najboljih, a sa tri ste svrstani u sam vrh, među 85 najboljih svetskih restorana.

Primera radi, u Engleskoj od 5500 prijavljenih restorana za Michelinove zvezde ušlo je 74 restorana koji su ocenjeni jednom zvezdicom te 17 koji su dobili dve zvezdice, a samo 5 su dobila tri zvezdice.

Pogledajte koji to restorani kod nas imaju najbolje gastro ocene te i Michelin zvezdu:

Okus (Koper, Slovenija)

Krećemo od severnog dela Jadrana. Prva stanica nam je Slovenija i grad Koper na obali Jadrana. Tamo se nalazi restoran Okus i njihov osvežavajući meni, dok će vas enterijer osvojiti svojim šarmom i pomoći vam u stvaranju opuštene, gotovo domaće atmosfere.

Foto: Restaurant Okus

Dukley Beach Lounge (Budva, Crna Gora)

Naglo smo skočili iz Slovenije u Budvu, tačnije u Dukley Beach Lounge. Svakako ćete osetiti razliku u kvaliteti od susednih bistroa i restorana. Ovde su mislili na sve, od koktela, glavnih jela i deserata. Za sve ljubiteljke Instagrama, ovo će biti svakako pun pogodak. Samo pazite da imate dovoljno memorije na mobilnom telefonu, jer ćete poželeti fotografisati svaki kutak, a nakon toga će vam stići puni tanjiri. 

Wine Vault (Rovinj, Hrvatska)

U sklopu rovinjskog hotela Monte Mulini, nalazi se restoran Wine Vault. Skriven kao kakav bombončić, spreman za pažljivo odmotavanje, vredan je i malo dužeg putovanja. Razmaziće vas prvo pogledom, uslugom i naravno, hranom. S razlogom se zovu Wine Vault, čuvajući jedna od vrlo cenjenih vina u svojoj arhivi, vama na raspolaganju. Ovde pazite da ne preskočite desert.

Zrno Soli (Split, Hrvatska)

Neretko se pogled iz restorana Zrno Soli upoređuje sa onim od “milion dolara”. Možda je to razlog zašto je danska kraljica Margareta II odlučila dovesti svoje prijatelje baš ovde. Ona nije jedina koja se oduševila znanjem i stilom ovog restorana. Neki od njihovih zadovoljnih gostiju su i: tajlandska princeza Bajrakitijaba Mahidol, Guns N Roses, Zucchero, Roger Waters, David Guetta, Carl Cox, te Alex Birkenstock. Sigurno bi i sam Dioklecijan prošetao do Zrna Soli i naručio njihova poznata jela sa tartufima ili carpaccio od škampi i grdobine. 

Foto: Restaurant Zrno Soli

Konoba Batelina (Pula, Hrvatska)

David Skoko je vlasnik i glavni šef u konobi Batelina i glavni zagovornik prirodnog i organskog uzgoja namirnica. Skoko takođe sam lovi ribu koju priprema za svoje goste. Kao i većina vrhunskih chefova, jako pazi na poreklo namirnica koje koristi u svojoj kuhinji. S obzirom da dolazi iz ribarske porodice, znanje i veština rukovanja ribom i plodovima mora, oseća se na Batelininom meniju. Istra je svakako već neko vreme središte hrvatske gastronomije, pa tako konoba Batelina svakako doprinosi težinu svojim radom. 

Boškinac (Novalja, Hrvatska)

U samom srcu vinograda, smešten je Boškinac, okružen divnom prirodom. Na prekrasnoj terasi poslužiće vam se jela u potpunoj harmoniji ukusa pripremljena namirnicama domaćeg porekla. Obavezno posvetite pažnju na njihova vina, inače, vrlo cenjena od svih boljih sommeliera. Deserti će vas oduševiti šarenilom boja i ukusa, a testenine prezentacijom i skladom. 

Foto: Restaurant Boškinac

Plavi podrum (Volosko, Hrvatska) 

Glavna zaštitnica Plavog podrumu je Daniela Kramarić. Ona i njen tim zaslužni su za očuvanje onih starih dobrih recepata koji se prenose s kolena na koleno i zaslužuju večnu hvalu. Kada vas put dovede do Kvarnera, svakako dođite na škampe pripremljene na Cardinale način. 

Pogledajte na sledećoj stranici koja to tri restorana na jadranskoj obali imaju Michelin zvezdice: