Da li ste znali da sok odkivijablagotvorno deluje na ceo organizam? Samo jedna čaša ovog napitka će organizmu pružiti veliku količinu kalijuma i vlakana.

Zahvaljujući količinivitamina, ovaj sok može da smanji rizik od srčanih bolesti. Takođe, postoje indikacije da smanjuje rizik od moždanog udara, ali i povoljno uriče na vid. Podstiče oporavak organizma, štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, snažno detoksikuje organizam, poboljšava imunitet, sprečava formiranje masnih naslaga.

Za pripremu sirupa od kivija biće vam potrebno:

- 1,5 kilogram svežeg i oljuštenog kivija
- pola kilograma šećera
- 1,5 litra vode

Priprema:

Oljuštite kivi i iseckajte, ubacite ga ublenderi usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mlevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuvajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u proceđeni sok od kivija dodajte prokuvanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Mešajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaćisok od kivijai stavite ga u frižider. Pre upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija sadrži vitamin A, kompleks vitamina B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe, hlorofil, lutein, ugljene hidrate i flavonoide. Neka postane deo vaše zdrave rutine.

Ovo je recept za kivi napitak koji jača imunitet, reguliše probavu i povoljno utiče na rad srca
Foto: Alex Loup

Izvor: stil.kurir.rs/novosti.rs