Praznici su nezamislivi bez hrskavih keksića, uključujući i ovu brzinsku verziju s pekmezom. Biće gotovi za manje od 45 minuta, a mogu danima stajati u zatvorenoj kutiji. Imajte na umu da su sastojci u nastavku dovoljni za pripremu 15 malih keksića. Ako imate veliku porodicu ili ste se jednostavno zaželeli slatkog, obavezno duplirajte količinu.

Sastojci

  • 110 g maslaca
  • 50 g svetlog smeđeg šećera
  • 1 žumanjac
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 130 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • Pekmez po izboru
praznični keksi
Unsplash/Monika Grabkowska 

Priprema

Izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu smesu, pa dodajte žumanjac i ekstrakt vanile. Na kraju dodajte i prosijano brašno, te malo soli. Umesite testo, omotajte ga folijom, pa ga stavite u frižider na barem 15 minuta.

Za to vreme obložite lim papirom za pečenje i zagrejte rernu na 180 stupnjeva. Oblikujte kekse, utisnite svaki palcem kako biste napravili udubljenje u sredini, pa ih stavite u rernu na pet minuta. Izvadite i napunite kekse pekmezom po izboru, a zatim ih vratite u rernu na još 10-ak minuta. Pričekajte da se keksi ohlade, pospite ih s malo šećera u prahu i poslužite.