Zlatno je doba striming mreža, sa tim se moramo složiti, ali čini se kao da žanr dokumentaraca često (nepravedno) klizi ispod radara, iako je izbor dokumentarnih filmova zaista dosta bogat i kvalitetan.

2023. godina za sada je donela mnoštvo sjajnih ostvarenja koja se tiču pop kulture i mode, među njima možda najpoznatije jeste upravo dokumentarac Pamele Anderson. Uz osvrt na veliku muzičku zvezdu Donnu Summer, posvetićemo pažnju i ponovnom uspehu žanru soft roka, ali i američkoj ikoni, Brooke Shields.

 Ovo je 5 najboljih dokumentaraca koje su velike striming platforme objavile do sada, a u nastavku pogledajte i trejlere za njih.

1. Pamela, Ljubavna priča

Datum izlaska: 31. januar
Gde da strimujete: Netflix

Kada je Huluov "Pam & Tommy" serijal premijerno prikazan prošle godine, pričalo se da sama Pamela Anderson nije bila oduševljena neovlašćenim prepričavanjem svog zloglasnog seks-skandala iz 90-ih sa tadašnjim suprugom Tommyjem Leejem. Ovog puta, glumica i aktivistkinja ima priliku da i sama podeli svoju priču kroz "Pamelu, Ljubavna priča", intiman pogled na životni put i karijeru devojke iz malog grada.

2. Prelomna tačka

Datum izlaska: 13. januar
Gde da strimujete: Netflix
Netflixova popularna serija "Drive to Survive" koja je pružila pogled iza kulisa trka Formule 1, sada vodi gledaoce u veoma kompetitivno nastrojeni svet tenisa. Dokumentarac objavljen neposredno uoči početka grend slem sezone 2023. godine prati poznate sportiste uključujući Nicka Kyrgiosa, Igu Swiatek, Sloane Stephens, Frances Tiafoea, Casper Ruuda i Stefanos Tsitsipas - upravo dok se takmiče na najvećim teniskim turnirima.

3. Pretty Baby: Brooke Shields

Datum izlaska: 23. april
Gde da strimujete: Hulu
Brooke Shields je možda postala najprepoznatljivija kao „lice osamdesetih“ sa reklama za Calvin Klein Jeans i po glavnoj ulozi u
"Plavoj laguni", ali čak i pre toga, model i glumica bila je predmet kontroverzi sa 12 godina zbog kontroverznog filma Louis Mallea iz 1978. "Pretty Baby". Istoimeni Hulu dokumentarac, u režiji Lane Vilson pruža uzbudljiv pogled na život i karijeru Shieldsove od dečijeg modela sve do njenog trenutnog statusa američke ikone.

4. Volim da te volim: Donna Summer

Datum izlaska: 20. maj
Gde da strimujete: HBO Max
Disko ikona Donna Summer postala je poznata po veoma popularnim pesmama poput “She Works Hard For the Money” i “Love to Love You Baby,”a takođe je postala i prva afroamerička umetnica koja je debitovala sa muzičkim spotom na MTV-u. Dokumentarac kombinuje Donnina razmišljanja, mnoštvo njenih arhivskih snimaka, sećanja bliske porodice, prijatelja i kolega. Dokumentarni film „pruža uvid o svim nedaćama sa kojima se suočila dok paralelno istražuje uticaj koji slava može da ima na ljubav, umetnost i porodicu .”

5. Ponekad kada dodirnemo

Datum izlaska: 3. januar
Gde da strimujete: Paramount+
Često omalovažavani podžanr "soft" rok, u nekim krugovima poznat i kao jaht rok, dobio je svoj zasluženi spotlight na Paramount+ platformi. Umetnicima kao što su Hall and Oates, Kenny Loggins, Michael McDonald, Lionel Richie, the Carpenters tema su dokumentarca "Ponekad kada dodirnemo: Vladavina, uništenje i vaskrsenje soft roka. Trailer navodi da "soft" rok „doživljava jedan od najneverovatnijih povrataka u istoriji muzike“.