Čak iako niste iz sveta mode, ovih dana je gotovo nemoguće da ne primetite zelenilo koje ''niče'' na komadima Loewe kolekcije za proleće/leto 2023.

Revija je prikazana u Parizu, a kako kaže kreativni direktor ovog brenda Jonathan Anderson, istražuje odnos između prirode i tehnologije (tj. fuzije organskog i veštačkog). 

profimedia-0702754028 (1).jpg
Profimedia 

Uključivanje živih biljaka u odevne komade nije bio nimalo lak podvig, a rezultat je višemesečne saradnje sa španskom dizajnerkom tekstila Paulom Ulargui Escalona, koja je počela da razvija ovu tehniku tokom diplomske godine na studijama modnog dizajna i komunikacije na Istituto Europeo di Design. (IED) u Madridu.

profimedia-0702753267.jpg
Profimedia 

''Proveli smo četiri meseca testirajući različite odevne predmete [i] biljke koje želimo'', kaže Ulargui za Vogue. ''Zapravo je bilo veoma izazovno jer sam u Španiji, tako da sam ih uzgajala ovde, a zatim slala u Pariz. Sve vreme je postojala ta bojazan [da se vidi da li će] i dalje biljke izgledati dobro kada stignu. Pre nekoliko dana u Parizu je bilo 40 stepeni i svi smo bili u panici hoće li će opstati''.

profimedia-0702753988.jpg
Profimedia 

Jonathan Anderson postavio je čia biljke, mačju travu i živo zelenilo tako da niče iz Loewe patika, donjih delova trenerki, farmerki, kaputa.

Baš kao i on, Ulargui vidi ugrađivanje biljaka u odevne predmete kao način otvaranja dijaloga o odnosu mode sa prirodom. ''Moj cilj kada sam započela ovaj projekat bio je da naglasim kako je vreme da se ponovo povežemo sa prirodom, da se brinemo o njoj i da zaista shvatimo da moda mora biti održivija'', kaže ona.

profimedia-0702754048.jpg
Profimedia 

Kao kontrast tome, Anderson se poigrao sa tehnologijom kako bi čitava kolekcija izgledala što više veštački i kompjuterski, a tu je i još jedna fascinacija - našom zabrinjavajućom sklonosti da gledamo u ekrane mobilnih telefona 24h dnevno. Na taj način je nastala i svojevrsna maska za lice u obliku ekrana. ''Kada sedite u vozu ili u kafiću, svi gledaju u ekran'', rekao je Anderson. ''I na čudan način, bio sam fasciniran ovom idejom. Šta se dešava kada ekran postane lice?".

profimedia-0702753990.jpg
Profimedia 

Ako biste uspeli da odvučete pogled od fascinacije zelenilom, videli biste Andersonovu prepoznatljivu jednostavnost i jasnoću u dizajnu.

Luksuzni kožni kaputi, uglavnom minimalno skrojeni, a ponekad preterano puff. Njegovi izuzetno poželjni oversize džemperi, iteracije Loewe Puzzle torbi, crossbody torbe sa logotipom... sve ovo naglasilo je njegovu izuzetnu virtuoznost da kreira inovativne, drugačije i nesvakidašnje komade za brend Loewe.

profimedia-0702753588.jpg
Profimedia 

Iako zeleni komadi neće biti komercijalno dostupni, oni odražavaju širi potez unutar modne industrije - da je krajnje vreme da se kreiraju biljni materijali koji zapravo imaju pozitivan uticaj na planetu – a odličan primer jesu inovacije zasnovane na algama koje mogu da apsorbuju CO2 iz atmosfera.

Možda Jonathan smatra da ova kolekcija postavlja pitanje, ali mi bismo rekli da je ona zapravo jedan od odgovora koji nam je bio preko potreban.

profimedia-0702753574.jpg
Profimedia