Metalik haljine vratile su se na velika vrata, a tokom protkelih meseci više puta su se mogle videti neke od najlepših žena sveta u toaletama poput tečnog zlata na crvenim tepisima.

Međutim, sve ono što su danas prigrlili brojni brendovi zapravo je prvi osmislio čuveni Gianni Versace i to davne 1980. godine. "Mit o telu" bio je u osnovi njegovog stvaralaštva, a on je na sve načine pokušavao da napravi nešto što će slaviti lepotu ženskog tela. Nakon brojnih pokušaja, 1982. godine počinje sa razvijanjem novog, inovativnog materijala uz pomoć jednog nemačkog zanatlije.

Oroton haljine vraćaju se u modu.
Profimedia 

Želeo je nešto što će biti mekano poput svile, a da ima teksturu metala. Tako je nastao oroton koji je rezultat sklapanja malih metalnih diskova bez poveznica, tako što su pričvršćeni na tanku metalnu mrežu. Tkanina je delovala tečno i padala je savršeno.

Oroton materijal osmislio je niko drugi do Gianni Versace.
Profimedia 

Upravo je to bio trenutak koji je izrodio komad o kojem se u godinama koje slede učilo i u uždbenicima u svim modnim školama. U godinama koje slede, oroton su nosili supermodeli, ali i slavne dame mimo revija poput Jennifer Lopez, Blake Lively, Paris Hilton, Amal Clooney, Kim Kardashian i mnogih drugih...

Ovaj materijal prvi put se vratio na velika vrata 2018. godine povodom 2-dvadesetogodišnjice smrti Gianni Versacea.

Tada je čuvena petorka koju su činile nosila dge svetlucave haljine, a od tog trenutka, oroton zauzima glavno mesto Versace modne kuće.

Materijal Oroton je takođe bio glavni protagonista jednog od najnovijih Versaće projekata saradnje sa brendom Fendi – Fendaće. 

Gianni Versace je prvi dizajnirao oroton haljinu
Author: Profimedia Description: Top models (from left) Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford and Helena Christensen pose with Italian designer Donatella Versace (C) at the end of the show for fashion house Versace during the Women's Spring/Summer 2018 fashion shows in Milan, on September 22, 2017. The Spring 2018 show was a tribute to mark the 20th anniversary of the murder of Italian designer Gianni Versace. Donatella Versace, who took over as designer soon after her brother’s sudden death, presented a blockbuster tribute show that ended with five of the original supermodels taking to the catwalk together, soundtracked by George Michael’s Freedom., Image: 350207226, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2018:03:12 15:40:37

Mini oroton se vraća u modu

Upravo zahvaljujući fluidnosti oroton tkanine, haljine od ovog materijala danas možemo videti u različitim krojevima i dužinama, no, mini varijante definitivno su preplavile piste. Metalik haljine vraćaju se na velika vrata i sve češće su broj jedan izbor najpoznatijih trendseterki.

Mini oroton haljine su glavni trend 2022.
Profimedia 

Više se ne nose samo uveče, već su dobile svoje mesto pod suncem i kada je u pitanju dnevna moda, te se sada kombinuju sa oversized sakoima, blejzerima, kožnim jaknama, pa čak i običnim pamučnim majicama za chik prizvuk, a kako stvari stoje oroton će tek vladati modnim trendovima.

Mini oroton haljine nisu više rezervisane samo za noć.
Profimedia