"Tokom detinjstva marljivo sam radila ne bih li postigla cilj: da kad napunim 30 godina, mogu da radim šta god hoću", kaže jedna od najvećih, ako ne i najveća, pop zvezda današnjice. "I uspela sam. Svesna sam da sam veoma povlašćena što sam u ovoj poziciji. Ali žrtvovala sam puno, i trudila sam se više od svih koje poznajem, makar što se tiče muzičke industrije. Tako da s vremena na vreme sama sebe moram da podsećam kako sam sve što danas imam zaslužila velikim radom i odricanjima."

Voli da nastupa, kaže, zato što jedino tada njen unutrašnji glas sumnje zaćuti. "Volim svoj posao, ali ima tu još nešto - potreban mi je", objašnjava Beyonce i dodaje.

"Pre no što sam postala majka, posao je bio jedino mesto u mom životu, u kome sam mogla da se izgubim". Kada mi se um utiša to je, iskreno, olakšanje. Posle konstantnog treniranja, ponavljanja istog pokreta toliko puta, uvežbavanja, mogu sebi priuštiti da ne razmišljam. "To je poput zamračenja. Kada sam na bini, pojma nemam šta se dešava. Odsutna sam ", iskrena je pevačica.

Solange, mlađa sestra Beyoncé (i pevačica u usponu), kaže da je oduvek bilo tako: "Imam rana, rana sećanja na nju kako vežba u svojoj sobi. Posebno se sećam kako je izdvajala rečenicu iz pesme ili pokret i ponavljala ga iznova i iznova dok nije bio savršen i uvežban. Sa deset godina, dok je još bila dete, kada bi svako rekao "Okej, umorna sam, hajde da odmorimo", ona je htela da nastavi, da odradi to kako treba i prevaziđe problem."

Ranije je ono što je radila s najviše žara bila zaštita mlađe sestre. Solange se priseća kako je Beyoncé branila kad su bile tinejdžerke. "Ne mogu vam reći koliko puta tačno se desilo u srednjoj školi da je Beyoncé prišla nekome i zapretila da će ih tući ako me budu dirali, ali sasvim dovoljan broj je u pitanju", kaže Solange uz osmeh. Beyoncé tvrdi da je iskoristila upravo taj temperament da očvrsne živce i pokrene svoj rad. "Ranije mi se sviđalo kad me ljudi naljute", izjavila je u HBO dokumentarcu, prisećajući se svog detinjstva u predgrađu u Teksasu koje je bilo oblikovano (neki će reći, i skraćeno) njenom odlučnošću da postane zvezda. "Bila sam u fazonu, 'razbesnite me pre nastupa.' Koristila sam sve što mi je bilo dostupno."

Nastavak na sledećoj strani...

PageBreak

foto: Instagram/beyonce

"Znate, jednakost je mit. Tako iz nekog razloga svi prihvataju činjenicu da žene ne zarađuju koliko i muškarci. Ne razumem to. Zašto da sedimo na zadnjem sedištu?" rekla je u svom filmu, koji počinje sa njenom odlukom da prekine poslovni odnos sa svojim ocem, donetom 2011. godine. "Iskreno verujem da žene treba da budu finansijski nezavisne od muškaraca. Budimo iskreni, novac daje moć. Muškarcima daje moć da definišu vrednosti. Oni definišu šta je seksi. Definišu šta je ženstveno. To je apsurdno."

Sada kaže, "Kada sam pisala pesme za Destiny's Child, bilo je važno što sam tako mlada i imam kontrolu. Naša izdavačka kuća tada nije znala da ćemo biti toliko uspešne, i prepustili su nam sve. I navikla sam se da bude tako. Cilj mi je da i u životu budem primer toga. I mislim da će se to, nadam se, raširiti i da će više izvođača to uvideti. Jer samo to ima smisla. Jedino tako je pravedno " , zaključuje pevačica.

Njen najsvetliji trenutak:

"Od svega što sam postigla, najponosnija sam bila kad sam rodila svoju kćerku Blue Ivy."

Majčinstvo me je naučilo strpljenju, tome da vidim i stvari koje su nevidljive, i naučilo me je vrednosti vremena. Rođeni smo sa ograničenim brojem otkucaja srca. Budite mudri u izboru s kim ili čim ćete trošiti svoju energiju. Osećala sam se baš majčinski u osmom mesecu, priseća se. "I mislila sam da ne mogu biti više dok nisam videla bebu... ali desilo se to tokom porođaja jer sam osetila veoma jaku vezu sa svojim detetom. Kad sam imala kontrakcije, zamišljala sam svoju bebu kako gura veoma teška vrata. I zamislila sam kako to maleno dete radi sav posao, tako da nisam mogla da razmišljam o svom bolu... razgovarale smo. Znam da to zvuči ludo, ali osetila sam komunikaciju. Rađanje me je učinilo svesnom moći koju imaju žene. Sada mi je život puniji i ispunjeniji. Osećam se kao da me je moje dete upoznalo sa samom sobom."

Nastavak na sledećoj strani...

PageBreak

foto: Instagram/beyonce

O tome kako je biti svoj gazda:

"Vremenom sam naučila da se fokusiram na stvari u vremenskom okviru koji sama postavim. Više ne moram da radim i ispunjavam tuđa očekivanja ili pritiske. Sama na sebe vršim sasvim dovoljan pritisak! Volim da sam stopostotno u svim svojim projektima i sada imam sreće da to mogu tako."

Njen najveći heroj:

"Moj najveći heroj je bila i uvek će biti moja majka. Ona me je naučila da brinem o drugima, da radim vredno i pametno. Sve što znam o majčinstvu potiče iz primera koje mi je ona dala. Majka je u mene i sestru usadila samopouzdanje i naučila nas da uvek budemo zahvalne."

Njeni omiljeni umetnici:

"Moja majka je veliki kolekcionar umetničkih dela i uvek me je ohrabrivala da ulažem u umetnost. Putujem puno i volim da posećujem galerije i muzeje u raznim gradovima sa rodbinom i prijateljima. Zaista volim radove Kare Walker, Tracey Emin, Aarona Younga i Donalda Judda."

Šta bi njeni fanovi trebalo da čitaju:

"Volela bih da moji mlađi fanovi pročitaju knjigu What Will It Take To Make a Woman President? od Marianne Schnall. To je kolekcija intervjua i eseja velikih žena, poput Maye Angelou, Glorie Steinem, i Melisse Etheridge. One će vas inspirisati da postanete bolji vođa."

Njeni omiljeni hobiji:

"Nalazim da me privlače slikanje i fotografija. U njima postoji pražnjenje i neposrednost koji mi pomažu da se otrgnem od drugih projekata."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/