Danas toliko često čujemo reč "supermodel". Za to su mahom zaslužne aktuelne IT devojke modelinga koje su mnogi prozvali novim supermodelima, uporedivši ih sa slavnom prvom postavom supermodela - Cindy, Naomi, Linda, Christy, Claudia..., što je pokrenulo debatu na društvenim mrežama ko zaslužuje a ko ne da bude upamćen kao supermodel.

Međutim, daleko pre čuvene ekipe modela iz 90-ih koja je posedovala hipnotišuću harizmu i energiju, ali i moć transformacije i fotogeničnosti, jedna dama je upamćena kao prvi supermodel.

U pitanju je Simone Micheline Bodin, francuska manekenka poznatija daleko pod imenom Bettina Graziani.

Počeci i susret sa Hubertom de Givenchyem

Bettina je rođena 1925. godine u Francuskoj i bila je zvezda postratnog Pariza u kome je radila za Luciena Lelonga, Jacquesa Fatha i Huberta de Givenchya, odbivši da radi za Diora između ostalog.

Neobična crnka u Pariz je došla sa željom da postane dizajner, ali je spontano krenula da pozira kao model, prvo za Jacquesa Fatha koji ju je prekrstio u Bettinu, jer je već radio sa nekom manekenkom koja se zvala takođe Simone.

Bile su to kasne četrdesete i pedesete kada je Bettina upoznala žene sa sofisticiranom modom koja je nagalašavala struk i ramena u sakoima, cigaret pantalonama i šik šeširima.

"Bila sam vrlo mlada kada sam počinjala, ali vrlo upečatljiva. Imala sam crvenu kosu i nisam nosila šminku."

Čuvenog Givenchya mlada manekenka upoznaje u Fathovom studiju, gde Hubert radi kao asistent. Četiri godine kasnije kada Hubert otvara sopstveni atelje, kreator je toliko bio nadahnut mladom muzom da je celu kolekciju i ograndin bluzu sa flamenko rukavima nazvao po njoj. 

Bettina je takođe poslužila kao inspiracija za prvi Givenchy parfem - Amarage, dok je uporedo sa poziranjem za Huberta radila i kao njegov PR.

"Simone su svi obožavali. Posedovala je veliku inteligenciju i ličnost i prema svima se odnosila vrlo uglađeno, s poštovanjem što je retkost u modnom svetu."

Da je njena moć u modnom svetu bila više nego očigledna, svedoči činjenica da su svi fotografi koji su radili sa njom - Louise Dahl-wolfe, Irving Penn, Henri Cartier-Bresson, Gordon Parks, Henry Clarke postali slavni zahvaljujući portretima na kojima se nalazila prelepa Bettina.

foto: Profimedia

Na vrhuncu karijere Bettina zarađuje 1.300 dolara po satu, ili današnjih 11.000.

PageBreak

Privatni život

Njen privatni život bio je nalik njenom profesionalnom, vrlo uzbudljiv i glamurozan.

Naime, nakon kratkoročnog braka sa Gilbertom Grazianom, inače fotografom magazina Paris Match, Bettina je živela neko vreme sa američkim piscem i scenaristom Peterom Vierteom, koji je zbog nje napustio svoju trudnu ženu.

Viertela je napustila nakon susreta sa internacionalnim plejbojem, princom Aly Kahnom 1955. godine, kada se zvanično i povukla iz sveta modelinga.

foto: Profimedia

Četiri godine kasnije dok je bila verena za Kahn, Bettina doživljava zajedno sa njim saobraćajno nesreću. Ona prolazi sa lakšim povredama, dok Aly umire samo nekoliko dana kasnije u Foch bolnici.

Ono što se tek kasnije saznaje je da je u trenutku nesreće Bettina bila trudna. Stres izaziva spontani pobačaj, a Bettina od Kahna dobija samo 280 hiljada dolara, shodno testamentu kojim deca pakistanskog princa nasleđuju sve.

Givenchyjeva muza vraća se u fokus medija 1967. godine kada učestvuje na Chanel reviji, i to u dobi od 42 godine. Tokom sedamdesetih, Bettina radi na pozicijama direktora visoke mode Emanuela Ungara i Valentina, ali i inspiriše Azzedine Alaiau.

Na pitanje kako joj izgledaju tadašnji modeli Bettina je svojevremeno izjavila: Previše mlade i sve izgledaju isto. Naravno, i ja sam bila mlada kada sam počinjala ali je tada vrlo malo modela radilo, nije bila tolika konkurencija i bilo je manje slavnih imena. 

Bettina umire 2. marta 2015. godine u Parizu, upamćena kao jedna od najzanimljivijih žena na svetu koju je Vogue prozvao nekrunisanom kraljicom pariske visoke mode koja je modu Chanela, Valentina, Givenchya, Jacquesa Fatha i Luciena Lelonga proslavila van Francuske. 

Priredila: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/