Amerikanka Wallis Simpson rođena 1895. godine, ostaće upamćena kao vojvotkinja od Vindzora, supruga britanskog kralja Edvarda VIII, za kojeg se udala nakon njegove abdikacije. 

Pre nego što se udala za Edwarda VIII, Wallis je imala dva propala braka iza sebe, a sa Edwardom je stupila u bračnu zajednicu 1937. godine.

Članovi kraljevske porodice, na zahtev kralja Georgea VI, nisu prisustvovali njihovom venčanju, a u njenoj biografiji posebno se ističu činjenice da je britanska kraljevska porodica nikada nije prihvatila i da je posebno imala loš odnos sa aktuelnom kraljicom Elizabetom.

Zbog burnog života, "zategnutog" odnosa sa porodicom, ova zanimljiva žena autentičnog stila često je bila predmet interesovanja značajnih ličnosti, te nas ne iznenađuje što je inspirisala i pop kraljicu Madonnu da snimi film o njoj, simboličnog naziva W.E.

Stil sofisticirane vojvotkinje

Dizajner Roland Mouret 2011. godine kreirao je zlatnu haljinu, inspirisanu ovom nesvakidašnjom damom i njenim stilom i tom prilikom izjavio kako prosto "ne možete da radite u modom svetu a da ne budete inspirisani stilom Wallis Simpson." 

Istoričari se slažu da je Wallis koristila modu kao oružije u svom životu.

Kada se udala za bivšeg kralja, odeća koju je nosila dobila je na velikom značaju. Sama Wallis je verovala kako treba dobro da se oblači, jer to duguje svom suprugu Edwardu, koji je upravo zbog nje "američke raspuštenice" odlučio da odstupi sa trona. 

Na venčanju dugu, svetloplavu kreaciju u boji njenih očiju dizajnirao je Mainbocher, dok je ukras na glavi sa velom ostavljao utisak oreola. Mnogi su smatrali da je Wallis upravo ovim detaljem želela nešto da kaže. U tom trenutku njen položaj nije bio niti malo lak, već izrazito težak i verovatno tu leži identifikacija sa svetiteljima. 

Do kraja života svog supruga, Wallis je ostala dosledna besprekornom odevanju - čak i na njegovoj sahrani 1972. godine znala je da će sve oči biti usmerene na nju, te je angažovala dizajnera Huberta Givenchja da joj obezbedi savršeni crni kaput i crni veo. 

Poznato je da je povodom jedne zabave pripređene od strane kraljevske porodice, Wallis došla u seksi, crnoj haljini golih leđa i tako stala na skroz suprotnu stranu cvetnih dezena, sokni i šeširića koji su bili obavezan modni kod dama plave krvi. I naravno izazavala gnev i zavist u velikoj meri. 

Wallis je usko sarađivala i bila u prvim redovima na revijama modnih kuća Dior i Schiaparelli, kao i modne kuće Mainbocher. Ova prelepa dama nikoga nije ostaviljala ravnodušnim i birala je kreacije koje su isticale njenu vitku fihuru.

Takođe, Simpson skoro da nikada nije nosila cvetni print, jer je žarko želela da jednobojnim stvarima maksimalno istakne detalje - skupoceni nakit i cipele.  

Njen manekenski izgled nije slučajan - koliko joj je bitno da bude vitka u ime mode i stila, govori i činjenica da je imala precizne instrukcije po pitanju spremanja mesa, a ako bi procenila da je jela previše, sledećeg dana za ručak na njenom meniju bi bilo samo kuvano jaje. 

Njen stil nije nisu samo obeležile saradnje sa velikim modnim kućama, insistiranje na bespekorno ženstvenim komadima koje su činile suknje, haljine ukrašene biserima, već i njena jačina kao i očigledna ljubav prema suprugu do kraja života. 

Tekst priredila: Marija Mićanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/