Njeno Visočanstvo kraljica Rania od Jordana, nedavno je proslavila 48. rođendan, a važi za od omiljenih kraljevskih lica na svetu. Svojim istančanim stilom, lepotom, humanitarnim radom koji donosi velike i značajne promene iz dana u dan, te balošću i pristupačnošću, osvojila je poklonike daleko izvan granica svog kraljevstva.

Kraljica Rania Al-Abdullah, rođena kao Rania Al-Yassin, potiče iz palestinske porodice. Rođena je u Kuvajtu, a kako su njezini roditelji verovali da je obrazovanje neophodno za uspeh u životu, Rania je pohađala Američki univerizitet u Kairu i stekla diplomu iz područja finansija.

Međutim, ni ti dani koji su trebali da budu obeleženi samo učeničkim slatkim mukama nisu prošli bez tragedija. Naime, 1991. godine, tokom prvog Golfskog rata, njena porodica proterana je iz doma. Postali su izbeglice koji su novi život morali da potraže u susednim zemljama.

Ipak, nakon diplome Rania se zaposlila prvo u banci, a potom u sedištu Applea u Amanu. Godine 1992. upoznala je sadašnjeg supruga, koji je tada bio jordanski princ, a već šest meseci kasnije par je objavio veridbu. Venčali su se 1993., a na venčanju Raniaje nosila belu venčanicu, čitavu izvezenu pravim zlatom. Kada je 1999. njen suprug preuzeo ulogu kralja, nju je proglasio kraljicom. I već tada videlo se da Rania neće biti obična pripadnica kraljevske porodice. Naime, kralj Abdullah to nije morao da učini. U tom bi slučaju Rania nosila titulu princeze, baš kao što je njena svekrva.

Modna ikona s milionima pratilaca na društvenim mrežama

Ušavši u brak, Rania je prihvatila odeću svoje nove nacije. Međutim, svakoj odevnoj kombinaciji ona daje svoj lični pečat spajajući tako tradiciju i savremeni stil. Još mnogo pre no što su na kraljevsku scenu stupile vojvotkinja Kate Middleton ili kraljica Letizia od Španije, jordanska je kraljica već rušila predrasude i menjala pravila odevanja u muslimanskoj zemlji. I bez sumnje nosi titulu jedne od najljepših kraljica ikada.

Ono što je takođe izdvaja od svih ostalih članova evropskih kraljevskih porodica. jeste to što svoje modne kombinacije i trenutke iz života deli na društvenim mrežama. Tako je na primer na Instagramu prati  4,7 miliona pratilaca, a jasno je da joj sa takvom publikom koju privlači, dizajneri padaju pod noge. Često je možemo videti u odeći evropskih dizajnera poput Valentina, Diora i Armanija, pa čak i u odeći dizajnerke Victorije Beckham, ali i u brojnim modnim kombinacijama bliskoistočnih dizajnera čiji se rad trudi da promoviše.

Nastavak priče o jordanskoj kraljici pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

Unapredila obrazovni sistem Jordana

Međutim, kraljicu Raniju ne zanima samo promovisanje dizajnera njene zemlje. Ona ima mnogo važniju misiju. Poznata je kao velika humanitarka, zagovornica obrazovanja, zdravstvene zaštite i opšteg napretka svakog pojedinog čoveka njenog kraljevstva. Pre četiri godine osnovala je Fondaciju kraljice Ranije za edukaciju i razvoj koja se trudi da podstakne važnost obrazovanja već od najranije doba detinjstva.

Zato veliku pažnju pridaje vrtićima i osnovnim školama, gde se trudi da poboljša uslove rada kako za učenike, tako i za učitelje. Javno govori o tome koliko je važno konstantno davati podršku učiteljima, jer bez njih nema ni napretka. Čak je pokrenula dodjeljivanje nagrade učiteljima za poseban uspeh.

Da i te kako zna što radi, pokazali su i rezultati. Naime, danas jordanske škole pohađa više dece nego ikada u istoriji, a postotak onih maturanata koji upisuju fakultet popeo se sa dva na 40 posto. Ali ne likuje nad ovim uspehom i kako je sama nebrojeno puta rekla, ovo mora biti tek početak, početak koji će svakom dečaku i devojčici omogućiti obrazovanje.

Ono što je takođe postalo dostupno u Jordanu zahvaljujući njenim naporima su online kursevi na arapskom.

Učenje o međusobnom uvažavanju

Osim što je svesna toga da je obrazovanje ključ napretka, isto tako joj je važno da nauči svoje četvero dece, ali i sve druge, tome koliko je važno međusobno uvažavanje, učenje o razlikama među kulturama i shvatanje da smo naposletku svi mi ljudi, bez obzira na poreklo i veru. Zbog čega je objavila i slikovnicu pod nazivom "Zamena sendviča" u kojoj dva prijatelja, nakon što u školi zamene sendviče koje su im kući pripremile majke, jedan od maslaca s kikirikijem, a drugi s humusom, uče o kulturi onog drugog.

Posebno joj je važno da deca već od najranijeg doba prihvataju jedno drugo, posebno kada je reč o izbeglicama ili deci bez odgovarajuće roditeljske zaštite. Kako je i sama bila bez doma, danas veliku pažnju posvećuje upravo izbeglicama, naročito onima koji su ostali bez roditelja. Inicirala je pokretanje Fondacije Al-Aman za budućnost siročadi, a svoj je uticaj širila daleko izvan granica kraljevstva.

U humanitarnim projektima sarađivala je sa Nelsonom Mandelom, UNICEF-om, postala je počasna predsednica UN-ove inicijative za obrazovanje devojčica, gostovala je na Harvardu i još brojnim drugim mestima.

Svaki njen dan ispunjen je novim projektima. Nagrade koje je dobila za svoje delovanje u spomenutim područjima teško se mogu izbrojati. 

I na kraju, kraljica Rania pravi je dokaz da lepota, obrazovanje i dobrota, zaista mogu ići ruku pod ruku.

Izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/