Koliko često uhvatite sebe kako provodite sate na internetu, a da i ne opažate kakvi su sve sadržaji prošli ispred vaših očiju? Nije tajna koliko stresa, anksioznosti i nesigurnosti mogu da proizvedu društvene mreže, i zato su tu oni mali, ali važni izuzeci koji čak i internet čine boljim mestom za sve nas. Zato ona svojim ilustracijama svakog dana grli našu dušu i čini da se osećamo manje usamljeno, a više prihvaćeno. Njena umetnost je pre svega socijalno angažovana jer ukazuje na brigu o mentalnom zdravlju, a kao takva i naša omiljena.

Instagram stranica Maple Things, sa svojom osnivačicom Javorkom Đurić, osvojila je Elle Style Award 2022 za social creative, a tim povodom specijalno se fotografisala ispred objektiva Nemanje Maraša, te nam odgovorila na 5 kratkih pitanja.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Teško mi je da o sebi razmišljam u kontekstu uspeha i da sebe potapšem po ramenu i pohvalim, uvek osećam neku dozu sramote. Pretpostavljam šta je ono što bi drugi videli kao uspeh, pretpostavljam i ja šta je uspeh objektivno, ali sa sobom nikad nisam načisto. Reći ću da je najveći uspeh za mene kada izađem iz svog okvira straha, kada prekinem neki svoj ustaljeni obrazac u mišljenju i radu. Sve to se dešava retko i sporo, ali imam takve momente i daju mi nadu u sopstvenu i tuđu promenu.

Koju reč ili rečenicu prečesto koristite?

Možda je prečesto, ali meni je bitno da je ponavljam svima oko sebe (a u isto vreme i sebi), a posebno mlađim devojkama, da prate svoju intuiciju, ona će im reći sve o partneru/partnerki, prijateljima, poslu, situacijama u kojima se nađu. Povezano je dosta i sa rečju godine - gaslightingom i koliko je bitno da ga prepoznamo kada se desi nama i drugaricama, kada drugi probaju da zamagle našu intuiciju.

Koji trenutak u karijeri je za vas bio najbitniji?

Kada sam shvatila da me karijera u klasičnom smislu ne uzbuđuje i da me vertikalno napredovanje ne motiviše. Tada sam shvatila da moram da pronađem alternativu i svoj novi fokus, a to je bilo davanje šanse nekom drugom delu sebe i učenju davno zapostavljenih hobija koji mi daju osećaj svrhe.

MARAS - ELLE SA DOBITNICI1171.jpg
Nemanja Maraš 

Na putu do uspeha, šta vam je bilo najvažnije, ali i najteže da sačuvate?

Na putu do bilo čega, najvažnije mi je da sačuvam sklad i dodir sa samom sobom i iskrenost. To je teško jer sve vreme učim o sebi i ne znam sebe u svim situacijama. Neke stvari znam zasigurno, ali kad pogrešim, odmah osetim neprijatnost i iz toga naučim i sklapam sliku sebe i toga ko sam i šta (ne) želim. Nezavisno od toga da li radim nešto za sebe ili za drugog, ne želim unutrašnju nelagodu, želim mir.

Savet ili misao koje ćete zauvek pamtiti?

Često razmišljam o temi za koju mi se dopada kako je obrađena u naizgled usputnom razgovoru u BoJack Horsemanu kada Diane sa kojom se identifikujem i princeza Caroline razgovaraju o „oštećenosti“ - da li ona postaje dobra samo ako je pretvorimo u nešto kreativno i ko smo bez nje. Na kraju tog razgovora dešava se tiho uviđanje da treba raditi na njoj, ne glorifikovati je, ispunjavati život drugim stvarima, iskustvima i saznanjima, dopustiti sebi i radost da bi došlo do isceljenja.

Šta za vas danas predstavlja Elle?

Elle za mene predstavlja žensko prepoznavanje i podršku, a nju sam dobila od Elle-a od samog početka i svaki put je izazvala u meni veliku zahvalnost i sreću.