Koliko je zanimanje influensera potcenjeno, najbolje dokazuju oni koji svojom kreativnošću, idejama i vizijom čine ovaj svet lepšim, a često i boljim, mestom za život. Naša ovogodišnja dobitnica Elle Style Award priznanja za influenserku godine razoružava nas svojom osobenošću, stilom, te prepoznatljivim vizuelnim i pisanim jezikom. Njenim modnim, beauty i lifestyle preporukama verujemo, a uz njen virtuelni Le Bistrot se inspirišemo, smejemo i samospoznajemo. Ovim povodom, Iva Chu odgovorila nam je na 5 kratkih pitanja.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Najveći mi je uspjeh činjenica da sebe ne smatram bitnom.

Koji trenutak u karijeri je za vas bio najbitniji?

Izdvojila bih dva. Prvi seže u sada već poodavno prošlost, kada sam zaplovila u svoju kolumnističku karijeru, tada za jedan fini magazin i njegovo hrvatsko izdanje. A drugi vežem za putovanja na koja sam bila pozivana u sklopu influens dijela karijere. Ta putovanja su, mogu reći, jedan bitan element u mojim dosadašnjim iskustvima. Osim različitih svjetova koje sam iskusila, na njih sam išla sa raznim skupinama ljudi. Inače putujete sa bliskim ljudima, a u ovim iskustvima svi smo učili jedni o drugima kroz to zajedničko iskustvo, pa sam tako i ja naučila mnogo šta o sebi.

Na putu do uspeha, šta vam je bilo najvažnije, ali i najteže da sačuvate?

Najvažnije mi je bilo sačuvati svoju sebe. To zvuči kao rečenica izvučena iz kutije sa floskulama. Ali, zaista, najvažnije mi je bilo i uvijek jeste ponašati se, djelovati i raditi u skladu sa svojim unutarnjim kompasom. Ne podilaziti trendu, nego isključivo sebi. Pisati i govoriti uvijek iz prvog lica, srca i duše. Istovremeno, to je i najteže.

MrdjaLoversStudioXELLE dobitnici-13.jpg
Mrdja Lovers Studio/� 2023 Mrdja Lovers Studio, all rights reserved. 

Savet ili misao koje ćete zauvek pamtiti?

U jednoj vožnji, od točke a do točke b, taksi vozač mi je u našoj neobaveznoj razmjeni rekao: „Sve što ti je lepo, ti sebi to produži.“ Ja sam ga (pre)ozbiljno shvatila. Možda me je zato teško istjerati iz kafane jednom kad u nju uđem. S druge strane, mama je uvijek govorila da je u životu najvažnije guzicom ne zatvoriti nijedna vrata. A znate kako kažu, mama uvijek zna.

Šta za vas danas predstavlja Elle?

Sestrin odabir partnera u obitelj nam je donio osobu koja je najvjernija Elle čitateljica koju poznajem. Ona je Parižanka, žena sa istančanim ukusom, modnim, estetskim, gastronomskim, iznimno neovisna, veliki knjiški moljac, također i lektorica. Dvadesetak godina, svakog mjeseca živi svoje rituale i sa Elle magazinom. Dom joj je, neću pretjerati ako kažem, poput Elle arhive. Ona me zapravo u Elle i zaljubila. Za mene je danas Elle, ovaj naš, skup estetski inteligentno uvezanih stranica, iza kojih stoje vrijedni i pametni ljudi, svjesni i savjesni, talentirani i sa jasnim stavom spremni progovarati na teme koje nisu uvijek obojene u ružičasto.

A Elle Style nagrada koju ste dobili?

Elle style nagrada mi je priznanje kojem se nisam nadala. Ne zato što mislim da ga ne zaslužujem, nego sam uvijek mislila da je ono rezervirano za osobe koje, u ovoj mojoj influens kategoriji, svjesno rade na praćenju trenda. Meni je od praćenja trenda vazda bilo važnije pratiti svoj unutarnji kompas. Rekoh to i u odgovoru iznad. Dobitak ove nagrade bio mi je jasan dokaz da se isplati biti svoj. Zahvalna sam iz dubine bića na tom priznanju.

Izvor: ELLE/Teodora Bogdanović