Kada se pojavi vest o razvodu, prvo se posumnja na preljubu, moguće nesuglasice oko novca, nedostatak komunikacije ili neki drugi sličn problem. Može li dijeta, odnosno mršavljenje (ako je uspešno) biti razlog za raskid?

Upravo takve sumnje izazvali su razvodi mnogih poznatih, a samo neki među njima su američki country pevač Blake Shelton, tokom svog razvoda od Mirande Lambert, kao i Adele te njena fizička transformacija posle razvoda od Simona Koneckija.

Američki country pevač Blake Shelton razveo se od Mirande Lambert nakon drastičnog mršavljenja.
Profimedia 

Ako neko od partnera dobije ili smrša koji kilogram, to obično ne može da izazove bitnu promenu u vezi. Međutim, kada je reč o značajnom gubitku težine, to utiče na svaku osobu – u smislu nivoa aktivnosti, životnih navika, pa čak i samopouzdanja. Svi ovi aspekti mogu biti novi kamen spoticanja u braku.

Istraživanja kažu da kada se osoba odluči na operaciju želuca, često dolazi do razvoda ili prekida. Nije samo razlog što se s porastom samopouzdanja nakon mršavljenja smanjuje sklonost partnera da kontrolira vezu.

Sramežljivi ljudi postaće društveniji kada smršaju, dobiju novu energiju, krenu da se bave sportom, upoznaju ljude sličnih afiniteta. Postoji toliko slučajeva razvoda da je izraz 'barijatrijski razvod' (od 'barijatrijska hirurgija') postao uobičajen termin u zapadnim kulturama.

Adele se takođe razvela od svog supruga Simona Koneckija nakon gubitka kilograma.
Profimedia 

Studija koja je uporedila 29,234 gojazne osoba koje su se podvrgle barijatrijskoj operaciji s preko 283 hiljade pojedinaca generalne populacije došla je do rezultata da su osobe koje su bile solo pre operacije imale 35% više šanse da se venčaju kasnije, a oni koji su bili u braku pre barijatrijske operacije imaju 41% više šanse da se razvedu od pojedinaca u opštoj populaciji, prenosi Reuters.

S gubitkom viška kilograma moguća je i promena seksualne energije i želja. Nisu sve promene pozitivne: istraživanja su pokazala da nagli gubitak težine može dovesti do pojačane depresije, te krize identiteta, izveštava The Guardian.

Jedan od razloga može biti jednostavan: biohemijske promene u mozgu uzrokuju kontradiktorne efekte. Zbog uspeha u prehrani prvo doživljavamo valove pozitivnih emocija, a onda postajemo zavisni o njima, pa dijeta postaje opsesija, a partner odlazi u drugi plan. Također, mnogi će nakon takve promene stila života uvideti da ne žele ostati u toksičnim ili zavisničkim odnosima, a i podsetiti se kolika je njihova moć odluke, te kontrole nad sopstvenim životom. Naročito, ukoliko su u braku imali osećaj niže vrednosti.

Sve to ne znači da je razvod neizbežan nakon radikalne dijete jednog od partnera. Najbolje će proći onaj par koji shvati da će gubitak kilograma izazvati promene u vezi, ali je spreman nastaviti dalje, na novim temeljima - uz podršku i razumevanje.