Svetski dan menopauze obeležava se 20. oktobra. Mnoge od vas će reći - samo još jedan beznačajan dan u gomili isforsiranih „važnih“ datuma. Čime je to menopauza zaslužila da ima svoj dan? Odmah ću vam odgovoriti oslanjajući se na pouzdan izvor: i te kako je zaslužila! Zato što će nas simbolično obeležavanje ovog datuma osnažiti i odvažiti da otvoreno i glasno pričamo o ženama koje su se, usled prestanka lučenja estrogena, našle u „Zemlji čuda“ - vrlo često uplašene, zbunjene, same sebi neobične i izgubljene u toj hormonsko-emocionalnoj „prašumi“

Menopauza je revolucija

Ako se pitate kako ja to znam, nemam šta da krijem: imam 45 godina i već godinu dana sam u menopauzi, a pre toga sam tri godine bila u perimenopauzi.

U menopauzu sam ušla bukvalno „preko noći“, zato što sam zbog prevencije relapsa karcinoma dojke (koji sam operisala pre četiri godine), morala da se podvrgnem operaciji koja se zove adneksektomija, odnosno uklanjanje jajnika i jajovoda. Moram da spomenem da sam pre toga tri godine bila na hormonskoj terapiji za karcinom dojke, koja blokira estrogenske receptore, pa sam već i tada imala neredovne cikluse, valunge i povremene glavobolje.

Nakon uklanjanja jajnika, međutim, desila se moja telesno-psihološka revolucija. Možda ljudi iz mog okruženja to ne primećuju jer ja izgledam isto, ali sam ja, definitivno, postala nova verzija same sebe. I slobodno mogu da kažem - unapređena.
Naravno, nisam se samo ja „unapredila“. Mislim da kroz tu prizmu treba da posmatramo sve žene koje su prošle menopauzu.

Telesne promene su burne - pa šta?!

Ne mogu da vas lažem. Da, telesne promene su brojne i burne. Osnovno i jedino pravilo koje daje rezultat: ni slučajno ne paničite i ne kukajte, samo iskulirajte, proći će!

Prvi na spisku su valunzi ili napadi toplote, najčešće noću, mada iznenade i tokom dana. Bukvalno sam imala osećaj da me je neko usred noći zapalio i da gorim. Ustanem, istuširam se dva minuta, presvučem se, ili samo stanem kratko ispred otvorenog prozora. Posle godinu dana sve su ređi, odustali su od mene.

profimedia-0614779673.jpg
GOOP / Planet / Profimedia 

Osim valunga, ne možete da izbegnete ubrzano isušivanje kože i kose. Nema estrogena, a to znači da se pokreće začarani krug fizioloških promena koje neki zovu starenje, ali koje sam ja nazvala – „apgrejd“ transformacija. Ni ovo stanje nije za paniku. Naprotiv, ima svojih prednosti.

Kosa vam se neće brzo mastiti, pa ćete smanjiti odlaske kod frizera (ukoliko vam, kao meni, frizer pere i fenira kosu). Drugo, novac koji uštedite na frizeru konačno ćete uložiti u kvalitetnu medicinsku kozmetiku za negu lica. Mene je oduševilo to što u moru seruma i krema postoje i oni brendovi koji vrlo jasno komuniciraju ciljnu grupu, a to smo mi - žene u menopauzi. Ja sam iskreno srećna kada znam da nauka razmišlja o nama i precizno kombinuje baš one sastojke koji našoj koži sada nedostaju. Nauka i kozmetologija istinski brinu o nama. I ovaj problem je, dakle, rešen.

Ostaje gojenje, kojim nas plaše skoro svi članci na temu menopauze koje možete pronaći na internetu. Evo, ja se nisam ugojila ni kilogram. A radim „sedeći posao“. Pa kako nisam? Jedem malo. Nemam više one estrogenske napade gladi, tipične za PMS, nemam želju da izlazim noću, pijem vino, hranim se po restoranima…To su novine iz onog seta psiholoških i socioloških promena koje donosi menopauza, a koje vas, kao što vidite, odlično čuvaju i od viška kilograma. Da vam kažem, nemate nijedan opravdan razlog da se ugojite, sve je u glavi i odlučnosti da ostanete fit. Svakako, počnite da vežbate. Vežbanje je neophodno zbog kostiju jer se fizičkom aktivnošću borimo protiv osteoporoze, a istovremeno održavamo i mišićni tonus.

Zašto volim svoju menopauzu?

Zapravo, volim novu sebe, a menopauzi sam zahvalna što me je dovela do te moje nove verzije. To koliko sam „nova“ najbolje vidim ja sama kada sagledam svoje emocije, razmišljanja, reakcije, strahove. Ja sam taj paket promena nazvala novom
ne-estrogenskom emocionalnom konstitucijom. U menopauzi sam postala smirenija, ne paničim, nemam izlive besa, ne jurim da stignem baš sve, nego poštujem i svoje dane i svoje noći (koje su namenjene za odmor, čitanje i drugu duševnu hranu, meni mnogo važnu).

Neko će se nasmejati, a neko zaprepastiti kada ovo pročita: ne-estrogenska žena više ne troši ni vreme ni živce da se svima dopadne i svima udovolji, a to se odnosi i na muškarce. Da, reći ću glasno: bez estrogena vas skoro uopšte neće zanimati da svom ili bilo kom muškarcu budete atraktivne, poželjne, privlačne. Fokus se, konačno, premešta sa udovoljavanja njima na udovoljavanje sebi. Nema više zamornog erotskog presinga. Mogu da se posvetim finim stvarima za koje nisam imala vremena od tog silnog supružništva, srcolomljenja i majčinstva. Ne režira više estrogen, režiram ja!

profimedia-0614779683.jpg
GOOP / Planet / Profimedia 

Tačno mi dođe da se na kraju zahvalim estrogenu što mi je ulepšao život decom, partnerima, burnim emotivnim epizodama, pa i svađama i krizama. Te „sočne“ i nestabilne estrogenske godine s lakoćom sam zamenila ovim sofisticiranim. Tek ću da uživam u njima. A i vi ćete, ako tako odlučite.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.