Pred kraj godine, nadahnuće pronalazimo u razgovoru sa pažljivo odabranim ženama iz domena kulture, umetnosti i modelinga. Lepota je samo jedno u nizu obeležja koja ih, kao po pravilu opisuju, ali one su mnogo više (i značajnije) od toga: uspešne, mudre, jake, svoje i sa stavom. 

U saradnji sa L'Oreal Paris koji duže od jednog veka glorifikuje žensku snagu, moć, samopouzdanje, te inkluzivnost i raznolikost u pristupu lepoti, ovog decembra stojimo uz sjajne žene i ambasadorke brenda. U prvom intervjuu s Jelenom Stupljanin, glumicom koja iza uvek nasmejane, vedre i harizmatične pojave krije nepokolebljivu borkinju za ženska prava, diskutujemo o slobodi, položaju žena, kao i njenim ličnim životnim izazovima. U nastavku pročitajte više!

Šta za tebe znači sloboda i kako je braniš?

Sloboda je osećati se dobro u svojoj koži i odgovornost za ono kako se osećam i šta mislim. Branim je time što se trudim da konstantno učim o sebi i o svetu oko sebe, time da konstantno stičem nova znanja i da, ukoliko treba išta da obranim, odgovorno, dakle slobodno stojim iza svojih postupaka.

Kako vidiš položaj žena u današnjem vremenu?

Nažalost, oslobađanje žena traje jako dugo i dosta sporo, ali kod nas, pa i u većem delu sveta trenutno, bežeći od problema globalizacije, društvo se vraća na rigidni tradicionalizam koji uglavnom ženu čini potčinjenu patrijarhalnom načinu razmišljanja. Moramo mnogo više slobodno razgovarati na temu toga da žena ženi bude podrška i drago mi je da ima mnogo mladih žena koje se uporno bore protiv patrijarhalnih predrasuda koji ženu svodi ugrubo ili na 'majku' ili na 'kurvu', a to je jako opasna zona gde svaki pokušaj da se ne pristane na ta dva modela vodi omalovažavanju žene kao kompletnog ljudskog bića, a koje dalje vodi samo ka nasilju.

A standarde lepote?

Meni se zapravo jako dopada to što mlade žene, devojke i devojčice nemaju toliko određeni tip koliko je imala moja generacija dok sam odrastala. Postojali su padavičari ili dizelaši, i uglavnom smo se određivali po tim terminima koji su dalje vodili u ekstreme tih pravaca. Čini mi se da današnje devojke, posebno pripadnice woke generacije, ne prezaju od toga da menjaju standarde lepote maltene na nedeljnom nivou. I, iako možda zvuči zastrašujuće, meni se ta brzina promene, ta fluidnost gde si jedan dan jedno, a za par meseci nešto potpuno drugo, zapravo dopada. Ima nesto oslobađajuće u tome što se standardi ruše i menjaju od sezone do sezone.

ELLExLOREAL_10179.jpg
Senja Vild 

Koliko je važno samopouzdanje i kako si ga gradila?

Graditi samopouzdanje je sve. Ili bar najveći deo te slobode o kojoj si me pitala na početku. Nije lako izgraditi zdravo samopouzdanje, a ne podleći prevari ega koji vodi u narcizam. Ja sam ga dugo i mukotrpno gradila, pre svega uz pomoć psihoterapije i, iako sam se milion puta padala i neuspešno se dizala, čini mi se da sam konačno nakon četrdesete godine shvatila šta znači osećati se dobro u svojoj koži.

''Sloboda je osećati se dobro u svojoj koži i odgovornost za ono kako se osećam i šta mislim.''

S kojim stereotipima si se najčešće susretala, a kojim tajnim oružjem ih uspešno savladala?

Sebi sam zapravo uvek bila najveći neprijatelj jer čini mi se da ne postoje apriori stereotipi ako se ja sama svojom nesigurnošću nisam 'zakačila' za njih. Neki od težih trenutaka su mi bili odlazak u Njujork i prilagođavanje na to da sam potpuni stranac svima u tom gradu, a zatim povratak iz Njujorka u Beograd, nakon 12 godina života u Americi, gde sam se opet osećala kao stranac u svom rodnom gradu jer se u međuvremenu promenio i Beograd. Ja sam iz njega otišla s 25 godina, a vratila se sa 37. Nisam imala nikakvo tajno oružje, naprotiv, nisam bila ni malo spremna na promene koje su u tom odnosu mene sa mojim gradom desile, i bilo mi je jako teško da se priviknem na nove okolnosti. Priznajem da sam se ponovo osetila kao 'Ja' tek kada sam sa Bojanom ušla u vezu i taj intimni odnos me je vratio na put kojim sam uvek želela da koračam.

ELLExLOREAL_9956.jpg
Senja Vild Odelo: Barbara Bui, Miamaya

Za šta si sebi rekla najveće ‘’bravo’’?

Više puta mi se desilo da sam odbila da igram neke uloge za koje su mi se činile da unižavaju žene. Da ih predstavljaju na način iza koga ja lično nikako ne stojim. U tim trenucima, činilo bi mi se teško da to uradim jer bih tim postupcima, nažalost, zatvarala sebi vrata ka nekim autorima koji su stajali iza tih projekata i na taj način odricala sam se i dobre materijalne sigurnosti. Međutim, kako bi vreme prolazilo, i kako bi se projekti koje sam odbila pojavljivali u javnosti baš sa pečatom zbog koga sam ja odbila da igram ulogu, vratio bi mi se unutrašnji mir i sebe bih, ni malo glasno, već vrlo mirno potapšala po ramenu jer znam da sam ostala verna svojim ličnim i umetničkim principima.

Koji je tvoj must-have proizvod u neseseru?

Definitivno L'Oreal Paris Revitalift Laser x3 dnevna krema koju koristim u ogromnim količinama, i ne samo na licu, već i vratu, dekolteu, rukama, kao i L'Oreal Paris Revitalift Renew noćna krema koja je melem za umornu kožu lica nakon predstava ili snimanja. Od prelepog mirisa do stvarne duboke nege, te kreme su mi sve, posebno u ovim hladnim danima, čudo je koliko mi lako čine kožu nežnom. Koristim uz njih i L'Oreal Paris Revitalift Laser noćni serum sa čistim retinolom koji mi posebno znači u predelu čela, i ova tri proizvoda su mi sasvim dovoljna za celokupnu negu lica.

ELLExLOREAL_9930.jpg
Senja Vild 

ELLExLOREAL_10402.jpg
Senja Vild 

A šta ti budi unutrašnji osećaj zadovoljstva, mira i lepote?

Boravak u prirodi, bilo da je more ili planina, ali definitivno odlazak iz grada i provedeno vreme sama sa sobom.

Tvoja 3 osnovna principa kojima se vodiš u karijeri i životu.

Ne postoji razlog dovoljno vredan da bih nekog vređala. Prilazim ljudima sa empatijom i, materijalna dobit ne može biti jača od vrednosti u koje verujem.

San koji još uvek želiš da ostvariš.

Da posetim grad Rim!

ELLExLOREAL_10089.jpg
Senja Vild Odelo: Barbara Bui, Miamaya

Foto: Senja Vild
Stilista: Mila Đenić
Hair: BOKO Salon
Make-up: Jovana Kulić, Team Nena Ilić