Svaki put kada nastupi Nova godina, možemo se osetiti preplavljeni odlukama. Bilo da se obavezujemo na članarinu u teretani, zdrav režim ishrane ili promenu karijernog puta, nova godina je taj prazan list koji ste čekali. Budući da nam januar i februar često prođu u tzv. trial periodu, mart i početak proleća su zapravo idealan trenutak da konačno realizujete vaše rezolucije.

Da biste to učinili, morate se najpre posvetiti ličnoj refleksiji i introspekciji. Ako ste poput nas, može vam biti izuzetno izazovno da zastanete, usporite vaše misli i jednostavno budete prisutni u svakom trenutku. Zbog toga donosimo pet saveta kako da  pritisnete refresh dugme kako biste razbistrili um i osetili se spremnim da se suočite sa 2024. godinom.

Tražite načine za pojednostavljivanje

Bilo da se obavezujete samo na određeni broj termina/sastanaka nedeljno ili se oslobađate odeće koju zapravo ne nosite, pronađite načine da olakšate život sebi. Život može biti izazovan, i dok mnoge stvari nisu pod vašom kontrolom, razmislite o navikama na koje imate kontrolu. Da li tražite načine da stvorite prostor u životu ili kontinuirano pretrpavate svoj raspored? Život će izgledati mnogo bolje kada razvijete navike koje vas dovode do lične ravnoteže.

Romantizujte spavanje

Prema podacima Fondacije, "Žene imaju rizik od nesanice koji je i do 40% veći od muškaraca,". Drugim rečima, zaista nam je potreban taj beauty sleep. Spremite eye patcheve i svilene pidžame!  Ograničite vreme provedeno pred ekranom pre spavanja kako biste mentalno opustili i pripremili se za dremku (Do not disturb mode neka vam obavezno bude uključen na telefonu). Ako vam odlazak na spavanje zvuči dosadno, kreirajte personalizovanu noćnu rutinu koju volite. Nakon rutine nege kože, obucite udobnu odeću, uključite difuzer esencijalnih ulja i ušuškajte se da pročitate nekoliko stranica dobre knjige.

Kako prepoznati toksičnu osobu u svom okruženju?
pexels / alina matveycheva 

Zabeležite "nered"

Odličan način za zdravu obradu misli je vođenje dnevnika. Čak i ako imate samo nekoliko minuta, uzmite olovku i papir ili napravite belešku na telefonu gde možete da se udubite u različite misli s kojima se suočavate. Pisanje je način komunikacije koji nam pomaže da obradimo svoje emocije kroz reči kako bismo oslobodili bilo kakve ideje ili verovanja koja možda zadržavamo u umu. 

Odmah obavljajte male stvari

Jedan od načina na koji sam smanjila svoj teret je taj što biram da odmah obavljam stvari. Zamislite da je kasno veče - gomila posuđa je u sudoperi, a veš nije razvstan. Naviknite se da odmah rešavate sitne obaveze ili prvi sledeći slobodni trenutak koji dobijete. Kada stalno odlažemo te sitne stvari, na kraju završimo nagomilavajući obaveze dok ne dođemo do tačke pucanja, uzrokujući više stresa i anksioznosti nego da smo ih jednostavno odmah obavili. Ako imate dodatnih pet minuta ujutru pre nego što krenete na posao, sredite krevet, pozovite najbolju drugaricu ili zakazite sledeći lekarski pregled...

5 saveta kako da se oslobodite osećaja tereta u glavi
unsplash / alexander krivitskiy 

Uvedite fizičku aktivnost

Redovna fizička aktivnost, poput šetnje, trčanja, ili vežbanja, može biti izuzetno korisna za oslobadjanje od opsesivnih misli. Fizička aktivnost oslobadja endorfine, koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju stres, što može pomoći u preusmeravanju pažnje i oslobađanju uma od negativnih misli.

Izvor: ELLE/N.K.