Kraljica Elizabeth II je najdugovečniji ženski vladar u istoriji sveta. Ona je najstariji živi monarh na svetu i monarh sa najdužom aktivnom vlašću. Za ovako dug život i dobro zdravlje nedvosmisleno je zaslužna i kraljevska ishrana.

Kraljica voli da se hrani zdravo pogotovo tokom letnjih dana. Na njenom jelovniku najčešće su bogate mešane salate, sveže ulovljena riba i prilozi od sezonskog povrća.

Iako su očekivanja mnogih bila da se u palati jede egzotična i skupa hrana, kraljica jede veoma uobičajne namirnice.

Međutim, za pripremu obroka stara se oko 20 kuvara koji rade na ispunjenju kraljičinih prohteva i stara se da hrana bude savršeno pripremljena.

Kraljica jede četiri obroka u toku dana – doručak, ručak, poslepopodnevni čaj i večeru. Njen bivši kuvar odkriva da kraljica nije veliki gurman i da jede kako bi živela, a ne obrnuto.

Obroci su joj uglavnom količinski mali, u ustaljeno vreme i pomalo monotoni. Iako kraljica Elizabeth ne mora da brine o novcu i ima odlične kuvare, hraniti se kao ona zapravo nije nemoguće za nas kao obične ljude.

Većina hrane koju jede može se smatrati zdravom, što je sigurno uticalo na njeno dugo zdravlje. Ipak, ona uživa u crnoj čokoladi, kolačićima i čokoladnoj torti. Kraljica je veoma disciplinovana obzirom na to da su joj dostupni svi dezerti koje poželi, a uvek je bila u odličnoj formi.

Salate su za nju svetinja. Kažu da je jednom pronašla puža u salati i poslala ga svom kuvaru s porukom:

- Našla sam ovo u salati, da li biste ga vi pojeli?

Njen bivšu kuvar takođe otkriva da je kraljica velika ljubiteljka voća i da ga svaki put nosi u šetnju za užinu u plastičnoj posudi.

S vremena na vreme doručkuje ribu. Uživa u dimljenim haringama i bakalaru sa spanaćem, uz šolju čaja erl grej. Zatim, za ručak na red dolazi losos ulovljen u okolini, sa prilogom od raznog povrća.

U kraljevskoj palati strogo je zabranje beli luk, jer kraljica Elizabeth ne voli hranu koja neprijatno miriše
Profimedia 

I njen sin Čarls veliki je ljubitelj sela i voli da pojede ono što je sam sakupio u prirodi, pa tako tokom odmora u Škotskoj često sakuplja divlje pečurke i peca, a u Hajgrouvu bere šljive, koje posle kuvar peče u rerni. Ono što je posebno zanimljivo to je večernji ritual ispijana pića.

Pravi ritual u kraljevskoj porodici predstavlja večernje piće i tu su ukusi različiti. Kraljičino omiljeno piće je koktel džin Dubone. Njeni koktel majstori otkrili su i tajnu -  kako ga prave.

Pre svega u čašu stave jednu trećinu džina i dve trećine Dubonea, aperitiva na bazi vina, zatim krišku limuna i dve kocke leda, vodeći računa da oblik leda bude što četvrtastiji i da se ne otapa brzo. Pije se, kažu, umereno, ali i prilično jako!

O tome je svedočio bivši britanski premijer Tony Blair, kada je sa suprugom bio gost u Balmoralu. Koktele, koji su tamo služeni definisao je kao "raketno gorivo".

Kraljica ne podnosi hranu koja neprijatno miriše, a posebno beli luk. Beli luk ne samo da je zabranjen u kraljevskoj kuhinji i hrani, već i u čitavoj palati. Crni luk je dozvoljen, ali samo u malim količinama. Sva hrana koja se dostavlja palati za kraljevsku porodicu mora na pakovanju da ima poseban kraljevski pečat koji označava njenu pouzdanost.

Kraljica Elizabeth unosi veoma malo kalorija i one dolaze iz idealnih izvora prirpemljenih na idealan način. Zanimljivo je da hraniti se kao kraljica nije previše skupo, i osim toga što nemamo dvadeset kuvara, gotovo svi bi mogli da se hrane na taj način.