Nicole Kidman prepoznatljiva je po fit figuri i zdravom izgledu od kada je zasijala na glumačkom nebu Holivuda.

Lepa glumica nikada nije krila da o svom izgledu i zdravlju veoma vodi računa, a ako ste se pitali u čemu je njena tajna i kako joj polazi za rukom da svih ovih decenija bude tako vitka, odgovor je konačno stigao.

Australijska glumica praktikuje poseban režim ishrane, poznatiji kao dijeta 80 : 20. Ovaka vid ishrane podrazumeva da 80 odsto vremena jedete zdrave namirnice, a da se preostalih 20 opustite i uživate u omiljenim slatkišima, grickalicama i testu.

Uopšte nisam striktna kada je reč o ishrani. Jedem sve, ali umereno, otkrila je Nicole Kidman u intervjuu za „Los Angeles Times“.

Trudim se da 80 odsto namirnica koje unosim budu zdrave... ponekad to padne na 70 odsto. Ali, mislim da je najvažnije da nađete ono što vama odgovara, a ja sam zaista puna energije, dodala je.

Nicole godinama praktikuje dijetu  80:20
Shutterstock 

Nutricionisti podržavaju ovakav režim ishrane jer ne podrazumeva izbacivanje nijedne grupe namirnica, niti opsesivno brojanje kalorija.

Dodatno savetuju da se obroci unapred planiraju kako bi postojala bolja kontrola nad hranom koja se unosi.

Kako izgleda dijeta 80:20?

Pravilo 80:20 znači da ćete i dalje, bez griže savesti moći da uživate u večeri ili piću s prijateljima, a pojam uživanja u hrani ostaće vam i te kako poznat.

Stvar je poprilično jednostavna - 80 posto vremena jedite zdravo, a u 20 posto vremena priuštite sebi omiljeno jelo, poslasticu, piće... I ne morate se previše zabrinjavati matematikom. 

Nutricionisti podržavaju ovakav režim ishrane
Shutterstock 

Ako, na primer, pojedete tri zdrava obroka u danu, onda su tri nezdrava vaših 20 posto za tu nedelju ili ako u danu pojedete pet malih obroka, onda u nedelju možete pojesti sedam malih poslastica.

Za još bolje rezultate, "štedite" kalorije jednu nedelju i čvrsto se držite plana, a kako i priliči, za vikend "dajte sebi oduška". A isto pravilo možete primeniti i na vežbanje. 

Otkrijte ishranu koju slavna glumica godinama praktikuje