Činjenica da su morske alge superhrana nije ništa novo. Bogate mineralima i vlaknima, ukusne i niskokalorične, morske alge su veoma prisutne u azijskim kuhinjama. 

Advokatica i filantropkinja Amal Clooney podelila je za Vogue da svako jutro jede ovu superhranu kao deo doručka. 

Zašto bi trebalo da uključimo morske alge u našu ishranu?

Morske alge, na nutritivnoj skali, teže mnogo više od svoje stvarne težine: bogate su jodom, gvožđem, kalcijumom, kolagenom, aminokiselinama i vlaknima“, objašnjava Karen Cummings-Palmer, trenerica.

Kada je najbolje vreme za konzumaciju morskih algi? 

Kad god možete da ih konzumirate, a da to bude redovno“, kaže Cummings-Palmer. „Probajte da dodate ljuspice od morskih algi u smoothie ili napravite zdravu užinu tako što ćete listove algi natrljati sa malo susamovog ulja, posuti ih solju i peći u zagrejanoj rerni nekoliko minuta."

Pravilna detoksikacija organizma.
Unsplash/Saymom Leao 

Koje su prednosti redovnog konzumiranja morskih algi?

  • Poboljšavaju ten, teksturu i elastičnost kože: „Morske alge su bogate kolagenom, koji podržava „skelu“ lica, kao i vitaminom C, koji dodatno podstiče našu prirodnu proizvodnju kolagena“, potvrđuje nutricionista. 
  • Pomaže rast kose: „Prednosti algi za lepotu su holističke: podržava zdravlje kože glave i kose i može pomoći u rastu nove  kose“, kaže Cummings-Palmer. 
  • Podržava funkciju mozga: „Morske alge su bogate omega-3, moćnim antiinflamatornim sredstvom koje je ključno za podržavanje kognitivnih funkcija, i magnezijumom, mineralom koji igra važnu ulogu u smanjenju stresa“, kaže Cummings-Plamer.
  • Podržava pravilnu funkciju štitne žlezde: „Štitna žlezda proizvodi hormone odgovorne za zdrav metabolizam, rast i razvoj tela; i dok mnoge namirnice imaju sve manje joda, morske alge imaju sposobnost da bioakumuliraju jod iz morske vode, što ih čini odličnom opcijom za podršku štitnoj žlezdi“, potvrđuje nutricionista.
  • One su odličan izvor hranljivih materija: „Bogate su mineralima, vitaminima i antioksidansima“, zaključuje nutricionista.

Kontraindikacije

Konzumiranje morskih algi se ne preporučuje osobama sa hipertireozom ili upalom štitne žlezde.
Konzumiranje velikih količina morskih algi može izazvati nakupljanje teških metala kao što su živa, kadmijum i olovo.